Femeia

Gătitul, între artă şi ştiinţă

Managementul e arta şi ştiinţa de a conduce, Relaţiile Publice sunt arta şi ştiinţa de a obţine încredere, Medicina, Politica, IT-ul la fel. Este un truism să spui asta, evident că orice profesie este ştiinţă, pentru că altfel nu ar fi profesie, pentru că foloseşte nişte instrumente de lucru, este şi artă pentru că sunt implicaţi oameni care adaugă personalitate în ceea ce fac.

Eu spun că gătitul este arta şi ştiinţa de a obţine fericire. Fericirea însă este definită altfel de fiecare. Pentru unii este o stare de bine acum şi aici, pentru alţii e un rezultat pozitiv al tuturor realizărilor din viaţă ş.a.m.d. Haideţi însă să ne gândim ce înseamnă gătitul şi ce importanţă are pentru noi banalul act de a mânca.

Probabil prima acţiune a omului care s-a transformat într-un ritual a fost acţiunea de a mânca. Mai întâi în familie şi apoi în societate, aceasta s-a cristalizat în jurul fiecărei nevoi umane. Conform piramidei lui Maslow, nevoile care sunt satisfăcute sunt deopotrivă cele fiziologice, trebuie să mănânci pentru a te menţine în viaţă, de securitate cu referire la asigurarea sănătăţii, de apartenenţă cu referire la socializare, de stimă cu referire la status şi de autorealizare atunci când gusturile tale sunt o măsură a faptului că poţi avea tot ce îţi doreşti, iar pentru cei mai mulţi oameni, printre care mă număr şi eu, împlinirea tuturor acestor nevoi înseamnă fericire. 

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *