Economie

Gazprom susține că la iarnă Europa ar putea plăti peste 4 mii de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz

Concernul rus Gazprom susține că la iarnă, țările europene ar putea plăti peste 4.000 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz. Despre acest lucru a fost anunțat în timpul prezentări rapoartelor de activitate pentru ultimele șapte luni și jumătate, transmite Kommersant.

Compania rusă susține că de la 1 ianuarie și până la 15 august, producția de gaz, conform datelor preliminare, a fost de circa 274,8 miliarde de metri cubi de gaze sau cu 13,2% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Cererea pentru gazele naturale pe piața internă a scăzut cu 2,3% sau cu 3,6 miliarde de metri cubi.

De asemenea, potrivit Gazpromului, exporturile către țările din afara CSI au constituit 78,5 miliarde metri cubi de gaze, în scădere cu 36,2%. Reprezentanții Gazprom notează că în același timp, a crescut volumul de gaze exportat în China.

Astfel, pe fondul livrărilor limitate de gaz prin conducta Nord Stream 1 și a secetei, care face dificilă transportul pe fluvii a vaselor cu cărbune, prețul la gaz înregistrează creșteri constante. Astfel, luni, 15 august, prețul pentru o mie de metri cubi a ajuns la 2.500 de dolari în Europa, transmite Agora.md.

Analiștii companiei estimează că în acest ritm, prețul ar putea depăși 4.000 de dolari pentru o mie de metri cubi în iarna acestui an.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.