Economie

Gazprom susține că la iarnă Europa ar putea plăti peste 4 mii de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz

Concernul rus Gazprom susține că la iarnă, țările europene ar putea plăti peste 4.000 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz. Despre acest lucru a fost anunțat în timpul prezentări rapoartelor de activitate pentru ultimele șapte luni și jumătate, transmite Kommersant.

Compania rusă susține că de la 1 ianuarie și până la 15 august, producția de gaz, conform datelor preliminare, a fost de circa 274,8 miliarde de metri cubi de gaze sau cu 13,2% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Cererea pentru gazele naturale pe piața internă a scăzut cu 2,3% sau cu 3,6 miliarde de metri cubi.

De asemenea, potrivit Gazpromului, exporturile către țările din afara CSI au constituit 78,5 miliarde metri cubi de gaze, în scădere cu 36,2%. Reprezentanții Gazprom notează că în același timp, a crescut volumul de gaze exportat în China.

Astfel, pe fondul livrărilor limitate de gaz prin conducta Nord Stream 1 și a secetei, care face dificilă transportul pe fluvii a vaselor cu cărbune, prețul la gaz înregistrează creșteri constante. Astfel, luni, 15 august, prețul pentru o mie de metri cubi a ajuns la 2.500 de dolari în Europa, transmite Agora.md.

Analiștii companiei estimează că în acest ritm, prețul ar putea depăși 4.000 de dolari pentru o mie de metri cubi în iarna acestui an.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *