Gazprom vrea să să ofere Europei o cantitate mai mare de gaze naturale la prețuri spot
Luna trecută, Gazprom și cinci companii energetice europene au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacității gazoductului Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania via Marea Baltică până la 110 miliarde meri cubi pe an, începând din 2019.
În paralel, însă, Gazprom este presat de Uniunea Europeană să-și modifice sistemul de vânzare de gaze naturale pe baza contractelor pe termen lung legate de prețul petrolului, sistem care potrivit Comisiei Europene duce la creșterea prețurilor percepute consumatorilor.
Potrivit surselor citate de Reuters, cele cinci firme europene ( E.ON, BASF, OMV, ENGIE și Royal Dutch Shell) care au semnat acordul cu Gazprom pentru construirea Nord Stream II au făcut acest lucru în speranța că grupul rusesc își va modifica politica de prețuri. ‘Există unele acorduri între partenerii europeni și Gazprom potrivit cărora o cantitate mai mare de gaze va fi vândută la prețuri spot dacă ei sprijină Nord Stream II. O politică de prețuri mai flexibilă va fi introdusă și fără condiția ‘take-or-pay’, a declarat o sursă din interiorul Gazprom. Potrivit clauzelor contractuale de tip "take-or-pay", clienții Gazprom sunt obligați să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziționat o cantitate mai mică.
O a doua sursă din Gazprom a declarat că, dacă firmele europene și-au manifestat sprijinul pentru Nord Stream II, a fost în principal în ‘speranța’ că vor primi o cantitate mai mare de gaze la prețuri spot.
Gazprom a testat deja noul mecanism de stabilire a prețurilor luna trecută, când a vândut o cantitate de un miliard de metri cubi de gaze naturale la licitație, prima sa licitație pentru cumpărătorii europeni. Potrivit surselor, această licitație a deschis calea pentru introducerea unui nou model de vânzare a gazelor naturale, mai ales având în vedere că în prezent legarea prețului gazelor naturale de prețul petrolului nu mai este avantajoasă în condițiile cotațiilor scăzute la țiței.
Prețul fixat în contractele pe termen lung ale Gazprom este în prezent mai mic decât cel de pe piața spot din Europa. Prin modificarea termenilor contractelor, Gazprom speră să-și crească vânzările prin oferirea de gaze al căror preț este stabilit în așa fel încât să încurajeze consumul în Europa și să satisfacă cererile partenerilor europeni ai grupului rus. În plus, în acest fel Gazprom ar putea să-și protejeze cota de piață din Europa în fața exportatorilor de gaz natural lichefiat din SUA și Qatar care ar putea încerca să-și consolideze poziția în Europa.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei însă în contextul crizei din Ucraina Europa vrea să-și reducă dependența de Rusia prin diversificarea surselor de aprovizionare.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!