Actualitate

George Damian: Atac organizat de partizanii ucraineni în Melitopol. A 96-a zi de război în Ucraina

Ieri dimineață s-a produs o explozie în orașul Melitopol, în apropierea complexului de apartamente unde locuiește șeful administrației pro-ruse Evgheni Balițky. Se pare că a fost vorba de o mașină capcană, forțele de ocupație susțin că atacul a fost organizat de partizani ucraineni.

Kievul a confirmat faptul că orașul Liman din regiunea Donețk se află sub controlul forțelor ruse care încearcă să înainteze de aici spre orașul Slaviansk. Ieri au continuat luptele în orașul Severodonețk, unde ucrainenii rezistă asaltului rus. Luptele principale s-au dat în nordul orașului, trupele ruse încearcă să ajungă în centru. În paralel rușii au atacat în sudul orașului Severodonețk localitatea Pavlograd care face legătura cu orașul Lisiceansk.

Conform Washington Post voluntarii străini care au luptat de partea Ucrainei au fost dezamăgiți de lipsa de echipamente și armament, fiind siliți să folosească aplicația WhatsApp pentru comunicații, mulți au ales să revinp acasă.

Centrul de recrutare din orașul rus Simferopol a fost atacat cu un cocktail Molotov. Aceast ar fi a 17-a încercare de incendiere a unui centru de recrutare pe teritoriul Rusiei și Crimeei.

Fostul președinte al Ucraine Petro Poroșenko a reușit ieri să părăsească țara la a treia încercare, el urmând să participe la congresul Partidului Popular European. Poroșenko este acuzat de pro-rusul Medveciuk, aflat în custodia procurorilor ucraineni, că a negociat după 2014 cu separatiștii din Donbas plăți în numerar pentru exporturi de cărbune și minereuri. Poliția de frontieră ucraineană a refuzat de două ori să-i permită lui Poroșenko să părăsească Ucraina.

În regiunea Herson a început să funcționeze operatorul de telefonie mobilă rus din Crimeea.

Procesul de redenumire a stațiilor de metrou, străzilor și spațiilor publice cu nume rusești a fost suspendat, se are în vedere organizarea unor dezbateri publice și o analiză a legislației în vigoare.

Președintele polonez Andrzej Duda a confirmat intenția Polonie de a deveni garant al securității Ucrainei, un semnal că planul Kievului de obținere a unor garanții internaționale nu a fost abandonat.

Contraofensiva ucraineană din nordul regiunii Herson a eliberat localitatea Nikolaevka.

Rușii au atacat iar cu două rachete podul de la Zatoka care traversează limanul Nistrului, principala cale ferată spre Odessa dinspre România. Podul era deja scos din funcțiune de atacurile anterioare.

Ministrul de Externe al Ucrainei Kuleba a declarat ieri că Kievul respinge orice fel de alternative la aderarea la Uniunea Europeană și se așteaptă să primească statutul de țară candidată la aderare.

Șeful direcției regionale a Serviciului de Informații al Ucrainei din regiunea Harkov, demis de președintele Zlensky pentru inactivitate în timpul ultimelor luni, a postat pe Facebook o lungă relatare a acțiunilor în care a fost implicat de la începutul războiului. Roman Dudin a lansat acuzația că filmarea în care soldații ucraineni ajunși la granița cu Rusia amplasează o bornă de graniță ar fi de fapt o înscenare făcută pentru Zelensky și că această filmare propagandistică a costat viețile mai multor militari ucraineni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

1 comentariu

  1. SUA face o mare greseala ca nu dau ucrainei asa rachete.Acum rusii bombardeaza de la mari distante,da ucrainenii nu pot face
    nimic.Oare Biden care a faacut multe pentru Ucraina,acum sa refuze sprijinul necesar ?
    Sa fie livrate cu conditia sa nu loveasa teritoriile din rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *