Actualitate

George Damian: Contra-ofensiva ucraineană în Severodonețk

  1. Kievul susține că o serie de contra-atacuri au eliberat parțial orașul Severodonețk, rușii rămânând doar în partea de est a orașului. Surse ruse susțin că doar zona industrială a Severodonețkului se mai găsește sub controlul trupelor ucrainene.
  2. În Lisiceansk situația este dificilă, deși încă nu se duc lupte aici. Șoseaua Lisiceansk-Bahmut este în raza de acțiune a artileriei ruse și aprovizionarea orașului/ evacuarea civililor sunt aproape imposibile. În Lisiceansk a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică și apă curentă, în oraș mai sunt circa 15-20.000 de civili. În timpul luptelor pentru controlul șoselei Lisiceansk-Bahmut a murit generalul rus Roman Kutuzov, șeful de stat major al Armatei 29.
  3. Dinspre Izium și Liman trupele ruse au încercat să înainteze spre Slaviansk fără succes, ofensiva rusă este oprită la 20-30 de kilometri de oraș. Slaviansk a fost atacat ieri de ruși cu rachete.
  4. Alte atacuri cu rachete ruse au fost înregistrate în Kiev, asupra căruia au fost trase cinci rachete din zona Mării Caspice, una a fost doborâtă de apărarea anti-aeriană, este primul bombardament asupra Kievului din luna aprilie.
  5. Washington Post a lansat ideea „scenariului coreean” pentru Ucraina, respectiv acceptarea existenței a doua state ucrainene care să permită încetarea luptelor. Puterile occidentale nu își doresc prelungirea pe termen nedefinit a luptelor din Ucraina, iar țările europene sunt îngrijorate de costurile unui astfel de scenariu.
  6. Der Spiegel publică un articol în care afirmă că Berlinul întârzie livrările de armament greu către Ucraina din două motive: temerea că Kievul ar deveni prea încrezător și ar putea ataca teritoriul Rusiei; lipsa de încredere în președintele Zelensky.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *