Actualitate

George Damian: Planul turcesc pentru evacuarea ucrainenilor din Azovstal. A 78-a zi de război în Ucraina

Kievul a anunțat că sunt în desfășurare negocieri pentru evacuarea militarilor răniți din combinatul Azovstal, au apărut noi apeluri ale comandanților ucraineni blocați în combinat care cer evacuarea. Erdogan i-ar fi propus lui Putin ca o navă militară turcă să îi evacueze pe luptătorii ucraineni din Mariupol, cu condiția ca aceștia să rămână în Turcia pe toată durata războiului, propunerea a fost refuzată, singura opțiune pentru militarii ucraineni de la Mariupol este să se predea forțelor ruse. Ieri rușii au continuat să bombardeze combinatul Azovstal. Mariupolul urmează să fie alipit republicii separatiste Donețk, în acest sens ar urma curând să fie organizat un referendum.

Forțele ruse au continuat ieri să atace în direcția orașului Severodonețk, rușii afirmă că au capturat suburbia Voevodovka a orașului, ucrainenii susțin că încă se duc lupte acolo. La nord vest de Severodonețk rușii au traversat râul Doneț în zona orașului Liman, ceea ce i-ar plasa între orașele Slaviansk și Severodonețk. (Încercarea anterioară de traversare a râului Doneț pe la Kremennaia-Belgorovka a fost un eșec, podul de pontoane a fost aruncat în aer cu lovituri de artilerie și trupele ruse care au traversat pe malul drept al râului au fost distruse). Dinspre Popasna rușii încearcă să înainteze spre Bahmut, au fost atacate ieri localitățile Pervomaisk și Kamîșevka. Conform guvernatorului regiunii Lugansk situația de pe acest front s-a deteriorat considerabil în ultimele zile. Șoseaua Lisiciansk – Bahmut este bombardată constant de artileria rusă, nu mai sunt posibile evacuări pe aici.

Liderul republicii separatiste Lugansk Leonid Pasenciuk a declarat că Luganskul va lua o decizie privind alipirea la Rusia după încheierea ostilităților din Ucraina.

Trupele ruse realizează o concentrare de forțe în regiunea Herson care ar avea ca obiectiv atacarea orașului Nikolaiev. În zonă continuă bombardamentele ruse și sunt realizate incursiuni de cercetare din partea trupelor ruse.

Rafinăria Kremenciug, deja scoasă din funcțiune, a fost atacată ieri cu dousprezece rachete.

Moscova nu mai este de acord cu aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, conform ambasadorului adjunct al Rusiei la ONU Dmitri Polianski. Acesta a mai afirmat că Moscova nu mai vede în acest moment o rezolvare diplomatică a conflictului. Ministrul ucrainean de Externe Kuleba a declarat ieri că refuzul statutului de țară candidată pentru Ucraina va ucide speranțele ucrainenilor.

Sinodul Mitropoliei ucrainene supusă Bisericii Ortodoxe Ruse a făcut apel la președintele Zelensky să oprească ura religioasă din societatea ucraineană și măsurile ilegale care sunt întreprinse împotriva acestei biserici. În Parlamentul de la Kiev a fost introdus un proiect de lege care prevede confiscarea proprietăților mitropoliei ortodoxe supusă Patriarhiei de la Moscova.

În regiunea Odessa din cauza lipsei de combustibili au fost anulate mai multe rute de autobuze locale.

Parlamentul ucrainean a adoptat mai multe modificări ale codului muncii pentru perioada stării de urgență care permit angajatorilor concedierea mult mai facilă a angajaților, concediile pot fi suspendate, iar plata salariilor poate fi amânată în funcție de situația angajatorului.

Rusia a blocat tranzitul gazelor naturale către Europa occidentală prin conducta care traversează Polonia. Bloomberg anunță că 20 de companii europene și-au deschis conturi la Gazprombank ca să plătească gazele rusești în ruble, alte 14 companii europene au documentația făcută pentru asta, nu au fost dezvăluite numele companiilor.

Fracțiunea parlamentară de la Kiev a partidului „Platforma de Opoziție pentru Viață” (pro-rus) s-a auto-dizolvat (există mai multe inițiative legale și juridice pentru desființarea acestui partid), membrii săi au format un nou grup de deputați sub numele „Platforma pentru Viață și Pace”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *