ActualitateExterne

Germania, prima destinație externă a noului premier britanic

Premierul britanic Keir Starmer a sosit marţi seara în Germania în prima vizită în calitate de şef al guvernului, la şapte săptămâni de la preluarea funcţiei, transmit dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

Cancelarul german Olaf Scholz îşi va întâmpina miercuri oaspetele cu onoruri militare, în faţa Cancelariei din Berlin, sediul executivului federal al Germaniei.

Starmer şi Scholz, politicieni de centru-stânga, s-au mai întâlnit de două ori de la începutul lui iulie, când noul guvern al Regatului Unit şi-a preluat mandatul: la summitul NATO de la Washington şi la summitul Comunităţii Politice Europene, găzduit de Anglia.

Vizita prim-ministrului are ca obiectiv relansarea relaţiilor bilaterale. Predecesorul lui Starmer, Rishi Sunak, a ajuns în Germania abia în aprilie, la 18 luni de la instalarea în funcţie. Atunci, el a convenit cu Scholz asupra unei declaraţii comune privind aprofundarea cooperării în materie de securitate şi apărare.

Regatul Unit a ieşit din Uniunea Europeană, dar este – ca şi Germania – membru al NATO şi al G7, grupul celor mai avansate economic democraţii, şi al G20, al celor mai mari puteri economice mondiale.

De la Berlin, Starmer va ajunge în cursul serii la Paris, semnalând astfel, potrivit AFP, dorinţa de reapropiere de UE după Brexit. El exclude readerarea la Uniune, la o uniune vamală sau la libera circulaţie a persoanelor, însă a promis – după 14 ani de guvernare conservatoare – că laburiştii britanici vor restabili o relaţie de încredere între Londra şi Bruxelles. Regatul Unit ar dori să negocieze un nou tratat de securitate şi un nou acord comercial cu UE, arată aceeaşi agenţie.

În privinţa relaţiilor bilaterale, Downing Street – cancelaria premierului Regatului Unit – a indicat că Starmer va discuta cu Scholz despre negocierea unui nou acord, pe modelul celui cunoscut ca Tratatul de la Lancaster House, încheiat cu Franţa în 2010. Noua înţelegere germano-britanică, “un pilon al resetării relaţiilor dintre Regatul Unit şi Europa”, ar putea fi finalizat la începutul anului viitor şi va permite stimularea comerţului, cooperarea mai strânsă în domeniul securităţii şi consolidarea “acţiunilor comune împotriva imigraţiei ilegale”.

 

Subiectul imigranţilor ilegali este sensibil atât la Londra, cât şi la Berlin, mai ales după atacurile recente soldate cu victime la Southport, în Anglia, la sfârşitul lui iulie, respectiv la Solingen, vinerea trecută.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *