Actualitate

Gerul stabilit în ultimele zile prezintă pericol pentru spaţiul forestier din ţară? Ce spun experții

Contactat de Agenţie, Ion Talmaci, vicedirectorul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), a explicat că temperaturile în medie pe ţară de minus 15-17 nu sunt în stare să afecteze cumva arborii din păduri. „Dimpotrivă, putem vorbi chiar de o parte pozitivă a situaţiei, pentru că la asemenea valori termice pier o parte din dăunători, ceea ce este de bine pentru copaci”, a menţionat specialistul.

„Afară trebuie să fie peste 25 de grade de frig ca să ne pună la griji starea pădurilor. Mai ales în spaţiile silvice plantate cu specii mai puţin rezistente la ger, cum ar fi nucul comun, frasinul ş.a. De asemenea, frigul mare este periculos şi pentru o serie de specii de arbuşti, însă în condiţiile meteorologice care le avem nu este vorba de o primejdie pentru biodiversitate. Or, în ultimii 20 de ani nici nu am avut situaţii de acest fel”, a subliniat Ion Talmaci.

Totodată, vicedirectorul ICAS a specificat că mult mai periculoase pentru păduri sunt îngheţurile târzii de primăvară, mai ales pentru terenurile silvice situate pe şesuri şi văi. „Aceste îngheţuri pot dăuna procesului de vegetaţie, iar pădurarii trebuie să întreprindă măsuri suplimentare de regenerare”, a relevat Ion Talmaci.

La solicitarea MOLDPRES, Victoria Covali, consultant al Serviciului pentru vânătoare la Agenţia „Moldsilva”, a informat că iarna animalele din pădure necesită îngrijiri speciale. “Acestea sunt asigurate cu hrană, deoarece pe ger le vine mai greu s-o dobândească. Rezervele de hrană sunt pregătite din vară de către pădurari. O atenţie deosebită este acordată speciilor din rezervaţiile naturale, precum şi celor care sunt protejate de stat”, a relevat Victoria Covali.

Potrivit reprezentantului “Moldsilva”, în fiecare an, Agenţia valorifică peste două milioane de lei pentru hrana animalelor sălbatice, iar pentru iarna curentă a fost pregătită o cantitate de 400 tone de mâncare.

Cel mai mare ger a fost înregistrat în perioada 23-25 ianuarie, când în ţară au fost notate temperaturi de până la minus -23 grade Celsius. Pentru vineri şi sâmbătă, meteorologii prognozează valori termice de până la 11-15 grade de frig, iar de duminică vremea se va încălzi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *