Gheorghe Petic anunță o primă ședință de împăcare cu o comisie a Ministerului Justiției: Cere 6 milioane de lei iar suma despăgubirilor să fie pusă pe seama liderilor politici care au comandat dosarul său
După ce a fost achitat în dosarul pentru viol intentat pe timpul guvernării lui Plahotniuc, activistul și liderul Platformei DA din Ungheni, Gheorghe Petic anunță că a avut astăzi, 15 iulie, o primă ședință de împăcare cu un grup de lucru de la Ministerul Justiției condus de Sergiu Litvinenco, scrie Replicamedia.
Ulterior, Petic anunță că va solicita despăgubiri de 6 milioane din partea statului pentru toate suferințele îndurate și că va cere ca acest prejudiciu să fie pus pe seama a 10 persoane care au stat în spatele fabricării dosarului său.
„Astăzi, împreună cu avocata Olga Ojog, am avut o discuție destul de deschisă și sinceră cu ministrul justiției domnul Sergiu Litvinenco dar și cu grupul de juriști ai ministerului justiției, pentru ca să identificăm o soluție despre cum statul și nu judecătorii și procurorii corupți (din păcate), urmează să-mi întoarcă prejudiciul imens moral, dar și material (de 6 milioane pe doar un dosar fabricat) și asta în contextul sărăciei din Republica Moldova. Ministerul justiției conform declarației domnului ministru Litvinenco , de principiu este gata în premieră sa efectuieze o tranzacție de împăcare cu mine”, a scris Petic pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, el spune că încă nu este clar cum va fi evaluat prejudiciul pe care l-a suportat în urma „linșajului media” de care a avut parte și spune că prin „suma pretinsa ( 6 milioane)” își propune să dea „o lecție dură justiției din Republica Moldova, ca să le tremure mâna când vor mai fabrica dosare și probe”. Suplimentar, liderul Platformei DA de la Ungheni cere ca toți magistrații care au contribuit la dosarul său să fie scoși din sistem, iar suma despăgubirilor să fie pusă pe seama lor, dar și al liderilor politici care au comandat dosarul său, inclusiv actualul șef al Inspectoratului de Poliție Ungheni, Victor Gavriliță care ar fi susținut de PAS, susține Petic.
„Lista celor pe spatele carora solicit ca sa fie pus prejudiciul pretins de 6 milioane:
1. Anatolie Rusu – judecator Ungheni
2. Anatolie Girbu – procuror Ungheni
3. Victor Gavrilita – șeful Poliției Ungheni
4. Ira Gutu – procuratura Bălți
5. Stanislav Monostirschii- procuratura Bălți
6. Veaceslav Caragia – judecător Orhei
7. Vadim Machedon – procuratura Orhei
8. Gheorghe Cavcaliuc
9. Alexandru Jizdan
10. Vladimir Plahotniuc”, mai adaugă el.
Vă amintim că Gheorghe Petic,
Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni și a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament. Reţinerea a avut loc la puţin timp după ce Gheorghe Petic a făcut dezvăluiri publice despre organizarea contrabandei cu ţigări peste Prut de către reprezentanţii guvernării lui Plahotniuc.
Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă.
Gheorghe Petic, învinuit de comiterea unui viol în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, a fost achitat, la finele lunii noiembrie a anului trecut, de către Judecătoria Orhei. Decizia a fost luată la două săptămâni după ce procurorul pe caz, Vadim Machedon, a retras acuzaţiile. Cu o lună înainte de a fi achitat Petic, pretinsa victimă a violului şi-a retras acuzaţiile şi a oferit detalii cum a fost fabricat dosarul.
Femeia se află în arest preventiv pentru că a făcut declaraţii false şi l-a învinuit nejustificat pe Gheorghe Petic că a violat-o. Amintim că, toamna trecută, fostul şef adjunct al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului de Interne (SPIA), Vadim Mânzărari, şi alți cinci angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de fabricarea dosarului pentru viol pe numele lui Gheorghe Petic.
Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat că l-a citat pe fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, în dosarul fabricării cauzelor penale în privința activistului Gheorghe Petic și membrului Platformei DA, Ruslan Verbițchi.
Pe data de 19 iulie 2019, acesta a fost eliberat, iar pe data de 3 decembrie dosarul a fost trimis la rejudecare.
Gheorghe Petic, ofițer în rezervă, anterior, a făcut mai multe dezvăluiri despre contrabanda cu țigări în care ar implicați mai mulți funcționari de rang înalt.
La rândul său, Gheorghe Petic a menționat de nenumărate ori că acest dosar este unul politic, făcut la comandă.