Timpul Liber

Ghid de sănătate pe zile

Marţi se nasc cei mai mulţi copii, iar vineri cei mai mulţi fumători scapă de viciu. Cel puţin, asta afirmă jurnaliştii de la „The Sun”, citaţi de Evz.ro, care au pus cap la cap rezultatele mai multor studii, întocmind un ghid al sănătăţii pe zile.

LUNI. PROBLEME CU INIMA. Cercetătorii scoţieni au descoperit că numărul persoanelor care mor de infarct e cu 20% mai mare luni decât în alte zile. Vârful deceselor din cauza bolilor de inimă poate fi explicat prin consumul mai mare de alcool din weekend sau prin stresul de la serviciu. Luni e şi cea mai proastă zi să începeţi o dietă. Unul din trei oameni care începe regimul la începutul săptămânii cedează tentaţiilor până marţi seara.

MARŢI. RECORD LA NAŞTERI. Marţea este cea mai stresantă zi, arată un studiu care a inclus 3000 de britanici. Pentru că în prima zi a săptămânii angajaţii se pun la curent cu ultimele bârfe şi pornesc, în general mai greu, marţi, sarcinile la serviciu se aglomerează. Tot marţi, au loc cele mai multe naşteri, arată statisticile. Nu există însă o explicaţie a fenomenului.

MIERCURI. ZI DE JOGGING. Unul din patru britanici crede că miercuri este cea mai bună zi pentru întâlniri romantice, arată un studiu efectuat pe 8000 de persoane singure. Explicaţia e că, dacă întâlnirea merge prost, încă le mai rămâne timp să planifice ieşiri cu prietenii, la sfârşitul săptămânii. Miercuri este şi cea mai potrivită zi să ieşiţi în parc pentru o alergare. Asta vă va ajuta să scăpaţi de stresul acumulat în prima parte a săptămânii.

JOI. ZI DE SEX. Un studiu efectuat de cercetătorii de „The London School of Economics” arată că joia este cea mai potrivită zi ca să faceţi dragoste. Există şi o explicaţie medicală: nivelul de cortizol, care stimulează producţia de hormoni sexuali, atinge vârful în această zi. Nivelul de testosteron e mai mare în cazul bărbaţilor, la fel şi cel de estrogen în cazul femeilor.

VINERI. RENUNŢI LA FUMAT. Cei care încearcă să se lase de fumat vinerea au cu 57% mai multe şanse de reuşită decât cei care fac acest lucru în alte zile ale săptămânii, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Lancaster. „Voinţa va fi suficient de mare, încât să treci peste tentaţiile din weekend”, motivează autorii. Tot vineri au loc cele mai multe accidente, arată statisticile. Intervalul negru este între 16.00-17.00.

SÂMBĂTĂ. STOP ALCOOL! Sâmbăta, numărul celor care ajung la spital în comă alcoolică este cu 70% mai mare decât în restul săptămânii.

DUMINICĂ. RECORD LA FRACTURI. Cei mai mulţi oameni ajung la spital cu fracturi duminică, arată un studiu danez. Medicii pun acest lucru pe seama consumului crescut de alcool de sâmbătă seara. Duminica, ies şi mai mulţi copii la joacă, şi tot atunci au loc şi cele mai multe competiţii sportive. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *