Afaceri

(GirlsGoIT) Tinerele pot decide singure ce carieră să aleagă

În acest sens, recent au început să fie înființate tot mai multe proiecte care să atragă tinerele să se implice în domeniul IT în Republica Moldova.

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, în Europa doar 30 din o mie de femei au absolvit facultăţi cu profil IT şi, ulterior, numai patru au ajuns să lucreze în domeniu. În Moldova, statisticile nu sunt mai îmbucurătoare. În acest an a fost lansat un program care își propune să inspire și să încurajeze tinerele care au o pasiune pentru tehnologiile moderne și comunicații. Astfel, distrugând mitul precum că sectorul IT este mai mult „al băieților” a fost lansat programul „GirlsGoIt”.

Proiectul are drept scop stimularea spiritului antreprenorial și al capacității de inovare în rândul fetelor din mediul rural, inclusiv al fetelor din grupurile vulnerabile, prin acordarea posibilităților de a stăpâni tehnologiile informaţionale.

În perioada 17-30 august va avea loc o tabără de vară unde fetele vor deprinde abilități din domeniu, vor învăța limbajul de programare și vor crea un site web care va trebui să descrie o problemă locală pe care ele vor să o rezolve prin intermediul proiectului.

„Noi avem ca parteneri șase organizații de tineret care au rolul de a recruta tinerele, iar noi le îndrumăm indicând care sunt criteriile de eligibilitate”, ne-a spus Ana Efros, coordonatorul de comunicare al proiectului. Pentru a fi eligibilă, fata trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani, este nevoie ca ea să aibă o oarecare experiență de voluntariat și leadership, iar un nivel începător de engleză ar fi un avantaj (fiindcă programarea se învață în limba engleză) și să aibă o pasiune pentru IT.

După tabăra de vară fetele se vor întoarce în localitățile lor și vor forma clubul „GirlsGoIT” local. Acestea se vor dezvolta sub îndrumarea mentorilor care vor monitoriza derularea cauzei.

„În curând vom avea un site web special pentru tabăra de vară pe care va fi publicat curriculumul și aplicația propriu zisă. Avem specialiști care lucrează asupra curriculumului, acesta fiind în așa fel, încât toate fetele să poată învăța cât mai eficient timp de două săptămâni programarea web. La program vor avea acces și fetele cu dizabilități, fiindcă noi ne dorim să facem o programă incluzivă”, a subliniat coordonatorul de comunicare.

Organizatorii vor să atragă și câțiva traineri din afara țării care au fost implicați în proiecte asemănătoare, care ar veni să împărtășească din experiența lor.

Anca Albu este o tânără din România cu experiență în IT care va conduce tabăra „GirlsGoIT” de la sfârșitul verii. „Eu sunt tare mândră de numărul de fete programatoare din România. Mereu când merg la evenimente focusate pe antreprenoriat, numărul de fete care preiau rolul de developer într-o echipă este mult mai mare decât în alte țări din Europa de Vest sau SUA”, a declarat aceasta.

Tânăra este și fondatorul CEE Changers (România), o platformă pentru cei care-și deschid afaceri noi în Europa Centrală și de Est, unde ei împărtășesc idei, bune practici, precum și revoluționează comunitatea antreprenorială și economia locale. Astfel, Anca declară că, la proiectul „GirlsGoIT”, îi place foarte mult faptul că nu doar încurajează viitoarea dezvoltare pe plan profesional a fetelor, dar le influențează, de asemenea, mentalitatea și atitudinea pe care o au după terminarea programului. „Ce văd eu în acest program, pe lângă acumularea cunoștințelor IT a fetelor, este potențialul de a le deschide ochii asupra locului pe care femeile îl pot avea în societate, indiferent de mediul din care vin, și a faptului că femeile sunt singurele care pot decide ce carieră să aleagă, indiferent de ceea ce le impune mediul înconjurător”, a enunțat Anca Albu.

Pentru a oferi o mai mare vizibilitate programului, coordonatorii au inițiat un manifest, scopul căruia este să interacționeze cu mai mulți parteneri, persoane cointeresate, publicul larg, tinerii și cu oricine vrea să susțină fetele în domeniul IT. „Totodată, manifestul este pentru a oferi proiectului un scop de lungă durată și pentru a implica sectorul privat și instituțiile guvernamentale. Oricine care dorește să susțină inițiativa poate să semneze. În prezent încercăm să acumulăm cât mai multe semnături, pentru ca manifestul să capete putere și să putem să ne facem auziți”, ne-a spus Ana Efros.

Organizatorii sunt de părere că băieților le este mult mai ușor să aleagă un domeniu, fiindcă societatea din care facem parte este plină de stereotipuri, iar fetelor le vine mai greu să se afirme în domeniul IT. „Noi ne dorim să le încurajăm să combată stereotipurile. Iar dacă le oferim fetelor suportul și instruirea necesară, ele vor căpăta încredere și o să meargă înainte. Mai ales că este o problemă globală, răspândită și în cele mai dezvoltate țări ca SUA sau chiar Marea Britanie, unde în domeniul IT nu sunt suficiente femei”, a adăugat Ana.

Pentru a susține proiectul sau a afla mai multe detalii despre participare, accesați http://girlsgoit.org/ unde găsiți și manifestul programului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *