Finanţe

Grădinițele din capitală renovate și în acest an din banii părinților

Deși sunt alocați bani din bugetul de stat pentru acestea, unii manageri de instituţii spun că suma este prea mică şi fără ajutorul părinților nu se descurcă. Am discutat cu câțiva părinți despre lucrările de renovare a instituțiilor preșcolare, pentru a vedea cât au scos din buzunare pentru pregătirea încăperilor înainte de 1 septembrie.
 
În fiecare an istoria se repetă. Grădinițele se închid pentru o perioadă de câteva zile sau săptămâni, pentru a fi efectuate lucrările de renovare. Și pentru că nu sunt destui bani alocați de la buget pentru aceste lucrări, părinții sunt nevoiți să scoată bani din propriul buzunar. Dacă în unele grădinițe se strâng sume mici, în alte instituții preșcolare părinții donează până la două mii de lei per copil pentru reparații majore.
Ala este mămica unui băiețel care frecventează una din grădinițele din centrul Capitalei. Părintele spune că vara trecută au strâns câte o mie de lei pentru a face o reparație capitală a grupului sanitar și pentru a schimba un geam în una din camere. „Dacă părinții nu își dau interesul pentru a crea condiții pentru copiii lor, nu prea are cine. În afară de câteva cutii de vopsea nu am primit nimic din partea statului”, spune părintele. „Ghebul părinților din capitală devine tot mai cocoșat căci tot ei achită și materialele didactice care anul acesta a ajuns în jur de cinci sute de lei per copil”, afirmă tânăra.

Două mii de lei pentru reparație

Un alt părinte a declarat că a strâns câte două mii de lei pentru renovarea clasei fetiței sale care frecventează o grădiniță din sectorul Ciocana al Capitalei. „Am fost de acord să strângem această sumă de bani, deoarece copiii noștri petrec opt ore pe zi acolo și au nevoie să le petreacă într-un mediu favorabil”, spune Doina Bejan. La grădinița pe care o frecventează fetița sa, din banii acumulați de la părinți au fost schimbate tapetele, ușile și caloriferele din grupa copilului său. „Nu e normal să strângă părinții atâția bani, dar din păcate asta e situația în țara noastră. Nu vreau ca să sufere copilul meu, de aceea aleg să contribui la bunăstarea grădiniței”, a spus Doina.

Într-una din grădinițele sectorului Râșcani, părinții sunt nevoiți să strângă bani pentru a schimba dulăpioarele din vestiare. Această necesitate a apărut în urma unui mic incident când ușa unui dulăpior s-a desprins și a rănit un copil. „Evident că pentru securitatea copiilor noștri suntem gata să dăm bani, dar ne-am dori să se implice și mai mult statul în acest proces”, spune Galina, mămica unui băiețel de șase ani. Inițial cheltuielile pentru aceste renovări au fost de opt sute de lei, apoi au scăzut în jumătate. Situația devine mai grea când Galina ne povestește că are doi copii care frecventează această grădiniță. În grupa fetiței sale părinții vor să schimbe geamurile din încăperea unde copiii dorm, fiindcă iarna temperatura ajunge până la zece grade. Cheltuielile necesare se ridică la aproape șapte sute lei de căciulă. „Cu doi copii este greu să renovezi toată grădinița, nu pot scoate din bugetul familiei peste o mie de lei, fiindcă mai avem cheltuieli și pentru rechizite, care se ridică la 350 lei doar pentru un copil. Iar toate calculele se ridică la două mii de lei. Statul ce condiții creează pentru a-și crește viitorii
cetățeni?”, se întreabă mămica celor doi copii.

Am contactat directoarele grădinițelor menționate în material, dar acestea au fost de negăsit.

Anatol Ivanu, șeful Direcției Educaţie, Tineret şi Sport din cadrul Preturii Botanica a declarat că în fiecare an grădinițele întocmesc anumite demersuri care sunt înaintate la Primărie, iar în urma acestora se satisface doar 50 la sută din ceea ce se cere pentru întreținerea și renovarea instituțiilor. „Anul acesta bugetul pentru sectorul nostru a fost mărit cu trei milioane de lei, iar pentru reparația și renovarea instituțiilor preșcolare și școlare din sector au fost alocate peste opt milioane de lei. Dar evident că nici cu acești bani nu am putut acoperi cheltuielile necesare pentru renovare”, a declarat șeful direcției. Acesta a mai adăugat că managerii de instituții au beneficiat de instruire pentru atragerea fondurilor necesare de întreținere și renovare. Directorii au mână liberă pentru a participa la diverse proiecte și a accesa prin diferite mijloace investiții străine.

Tamara Fetico, directoarea grădiniței nr. 108 din Capitală a declarat că anul acesta, grădinița pe care o administrează, a participat la un concurs în urma căruia au câștigat un premiu bănesc. „Grădinița noastră a câștigat un concurs în cadrul Primăriei, astfel am primit 25 mii lei – bani care au fost alocați lucrărilor pentru exteriorul grădiniței. La fel, am primit bani de la direcție cu care am efectuat câteva lucrări de interior la care au contribuit și părinții”, a menționat directoarea.

Grant de 20 milioane de euro

Urmează ca 665 de instituții preșcolare din raioanele țării să fie reparate și modernizate cu ajutorul unui grant oferit de Guvernul României, în valoare de 20 de milioane de euro. O parte din numărul total al instituțiilor deja a fost supus renovărilor, iar copiii se pot bucura de condiții mult mai bune în timpul orelor petrecute la grădiniță. Banii au fost destinați pentru reparația şi construcția sistemelor de termoficare, canalizare şi aprovizionare cu apă, dotarea cu mobilier şi reparația capitală a clădirilor, schimbarea uşilor şi geamurilor, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, dar şi pentru lucrări de pavaj. Contactată de redacția ziarului TIMPUL, Oxana Isac reprezentantă a Fondului de Investiții Sociale din Moldova, a declarat că din municipiul Chișinău au beneficiat de acest program doar câteva grădinițe. „Cu banii care s-au donat la cele șase grădinițe din Capitală s-au efectuat anumite dotări de mobilier sau electrocasnice pentru bucătărie. Din cauza banilor puțini, în jur de 41 mii de lei pentru o instituție nu s-a ajuns la renovări”, a declarat Oxana Isac.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *