Carte

Greșeli mai noi și mai vechi pe la televiziunile autohtone

Programul de știri „Mesager” de la „Moldova” 1 are ce are cu pleonasmele: pe data de 30.08.12 cineva ne anunța că „aceasta este cea mai optimă soluție” (corect: soluția optimă), iar pe 1 septembrie aflam că „poetesa mai are o dorință: să revină din nou printre copii”, frază în care este de prisos „din nou”, pentru că prefixul re – semnifică o acțiune repetată.

PROTV-ul vine și el cu tot felul de bâlbe: relatând despre o femeie care a balansat pe o frânghie legată între două mașini în mișcare, reporterul ne spune că aceasta „s-a isprăvit de minune”, etalând un calc chiar cu barbă deja. Rusescul „справиться” nu se traduce prin „a se isprăvi”, în română în asemenea cazuri se spune a face față, a se descurca. Probabil că aceeași persoană care nu a auzit despre calcuri, nu se are de bine nici cu gramatica, pentru că pe data de 02.09.12 la știri se anunța că „ei s-au cazat în pensiuni și hotele” (corect: hoteluri). Tot un reporter al aceluiași post spunea pe 31.08.12 că „a fost dezgolit bustul lui Al. I. Cuza” – aici trebuia folosit cuvântul a dezveli, care are și semnificația „a inaugura un monument, o statuie etc. (îndepărtând învelitoarea care le acoperă)”, iar despre bustul dezgolit se vorbește în cu totul alt fel de context.

Alte posturi – alte gafe: la N4 o prezentatoare afirmă că „moș Ion este pensioner” (corect: pensionar), iar programul de știri „Cotidian” îi tot dă cu careva, pe care îl folosește inadecvat înaintea substantivului în formulări de tipul „cei care dispun de careva informații sunt rugați să sune…” (31.08.12).

Evident că nu lipsesc din peisaj nici inepțiile din spoturile publicitare. Una dintre ultimele mostre sună așa: „nu vă lăsați duși în eroare” (corect – induși în eroare).

Toate aceste greșeli, neglijențe, inadvertențe și-au luat zborul pe calea undelor chiar în preajma și în timpul sărbătorii „Limba noastră”, demonstrând că la noi sărbătoarea este una, iar în viața de zi cu zi lucrurile merg pe vechi. Se anunță periodic cu atâta emfază despre studii avansate în jurnalism, despre programe performante, despre propunerea CCA de a sancționa posturile care nu respectă corectitudinea exprimării etc., etc., dar deocamdată realitatea demonstrează că toate sunt doar la nivel de bune intenții. Însă, după cum bine se știe, și drumul spre iad este pavat tot cu intenții bune.

Irina Condrea, doctor habilitat, conferențiar universitar la USM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *