Grigore Vieru, ostaș iubit de carabinieri
Să lupţi cu un regim totalitar de ocupaţie, cum era regimul comunist, apoi, după căderea imperiului sovietic, să lupţi cu nostalgicii fostului regim, cu imbecilitatea agresivă a unor cozi de topor, înseamnă să-ţi rişti viaţa sau, în cel mai bun caz, să-ţi strici sănătatea. Grigore Vieru, ca un adevărat patriot, le-a făcut pe amândouă şi, putem spune, a căzut pe câmpul de luptă acum patru ani, într-o noapte chioară de ianuarie, pe când se întorcea de la Cahul, unde participase la sărbătorirea lui Mihai Eminescu.
Expoziție de cărți
Probabil şi din această cauză e atât de preţuit Omul şi Poetul Grigore Vieru de Unitatea militară de carabinieri nr. 1001 a MAI. Luni, 11 ianuarie a.c., împreună cu poeta Călina Trifan, am participat la comemorarea lui Grigore Vieru, care precede ziua sa de naştere din 14 februarie. Într-o sală mare, plină ochi cu tineri carabinieri, inimosul căpitan Lilia Popov, şefa clubului unităţii date, asemenea unui veritabil critic literar, a vorbit, în deschidere, de patriotismul ce se simte în toată opera poetului. Doamna Elena Cibotaru, directoarea Bibliotecii „Liviu Rebreanu”, a prezentat o bogată expoziţie de cărţi semnate de Grigore Vieru şi de alţi autori români. Spre dezamăgirea detractorilor care îi puneau la îndoială eternitatea, dânsa a relatat, cu date concrete, despre interesul crescând al cititorilor de toate vârstele faţă de creaţia poetului nostru naţional.
Pe parcursul întrunirii, pe un ecran mare, a fost prezentat un film inedit, despre miile de oameni îndureraţi veniţi să-l petreacă pe îndrăgitul poet pe ultimul său drum. Mai mulţi elevi de la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, şcoală care, e bine să ştim, le-a dat pe celebrele soprane Valentina Naforniţă, Olga Busuioc, Tatiana Lisnic, Angela Pihut, pe baritonii Mihai Dogotaru şi Andrei Jilihovschi, toţi angajaţi ai teatrelor de operă din Viena, Chişinău, Stockholm, Moscova, însoţiţi de Gheorghe Nicolăescu, şeful cabinetului metodic al Ministerului Culturii, precum şi de un grup de tineri de la Centrul pentru copii şi tineret ARTICO, şi de chitarista Natalia Croitor, au încântat asistenţa cu emoţionante cântece patriotice, cântece despre mamă, despre dragoste, scrise de poet în colaborare cu compozitorul Ion Aldea-Teodorovici.
Talent și originalitate
A devenit deja o frumoasă tradiţie ca Unitatea militară de carabinieri nr. 1001 să aibă în calitate de oaspeţi scriitori, compozitori, pictori, interpreţi etc. Aceste întâlniri sunt benefice atât pentru oaspeţi, cât şi pentru gazde. Vrem să credem că anume din această cauză anumiţi carabinieri au recitat cu multă dragoste poezii de Grigore Vieru, precum şi creaţii proprii. Unii din ei chiar ne-au surprins prin talent şi originalitate.
Am dori ca acest exemplu nobil să fie preluat nu numai de militari, ci şi de civili. Anume pentru asta lupta neobositul nostru poet Grigore Vieru.
Andrei Strâmbeanu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!