Grigore Vieru, reînviat la festivalul care-i poartă numele
În seara zilei de 16 mai, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a avut loc un spectacol extraordinar, în cadrul căruia s-au produs două mari personalități de peste Prut – actorul Eusebiu Ștefănescu și regele naiului Gheorghe Zamfir.
Claudia Balaban: „Să-l iubim pe Vieru, așa cum ne-a iubit el pe noi!”
În debutul manifestării, a evoluat corul „Vocile primăverii”, condus de maestrul |Ștefan Andronic, un bun prieten al lui Grigore Vieru. Vocile de aur ale copiilor, pe care marele dispărut i-a iubit atât de mult, au cucerit întreaga sală. Apoi a luat cuvântul Claudia Balaban, directoarea Bibliotecii Naționale „Ion Creangă”. Ea a menționat, între altele, că Festivalul Internațional „Grigore Vieru” a devenit o tradiție de promovare și valorificare a operei marelui poet. „Să-l iubim așa cum ne-a iubit el pe noi!”, ne-a îndemnat Claudia Balaban, una dintre organizatoarele festivalului.
Nicolae Dabija: „ Grigore Vieru, cel mai iubit dintre români”
Cu un mesaj către cei prezenți a venit acad. Nicolae Dabija, președintele Centrului cultural –științific „Grigore Vieru”. El a spus că festivalul unește cele două maluri de Prut. „Dacă Marin Preda ar fi fost în viață, parafrazând titlul romanului său „Cel mai iubit dintre pământeni”, ar fi scris despre Grigore Vieru romanul „Cel mai iubit dintre români”. Vieru era iubit pentru curaj, demnitate, bunătate și credință și tot, pentru aceleași lucruri, era urât de către alții. El a trăit în vremuri de răstignire. Dacă cineva visa să ajungă în cosmos, Grigore Vieru visa să treacă Prutul”, a reamintit Nicolae Dabija.
„Eu sunt din țara lui Grigore Vieru”
Același vorbitor a mai spus că atunci când era întrebat în alegeri de către cineva cu cine să voteze, el îi sfătuia: „Votează așa cum ar fi votat Grigore Vieru și nu veți greși niciodată. Grigore |Vieru este o permanență vie prin tot ce-a făcut el, prin tot ce facem noi. Eu sunt din țara lui Grigore Vieru. Dumneavoastră sunteți Grigore Vieru!”, a constatat, emoționat acad. Nicolae Dabija.
Ileana Mălăncioiu: ”Grigore Vieru, un simbol, care a trecut Prutul…”
Marele Premiu al festivalului a fost anunțat de către președintele Institutului Cultural Român „Minai Eminescu” din Chișinău, acad. Valeriu Matei. El a spus că acesta a revenit uneia dintre cele mai reprezentative poete, care și-a urmat cu demnitate linia vieții, având și marele curaj să-și păstreze fidel prietenia cu Paul Goma, o poetă care a urcat pe muntele logosului românesc, știind să extragă adevăratele comori ale rostirii românești. E vorba de Ileana Mălănciou care a declarat că Grigore Vieru a fost un simbol care a trecut Prutul și a unit cele două maluri de râu.
La rândul său scriitorul și editorul ieșean, Daniel Corbu a anunțat că, în urma unui concurs pornit pe calea unui duplex cultural Chișinău-Iași, a avut loc un concurs printre tinerii poeți, care n-au debutat editorial. Acesta a fost câștigat de către Mira Voinu, originară din Cimișlia, studentă în Chișinău, căreia, la Editura ”Princeps Edit” din Iași, i-a apărut volumul de versuri „Lebăda neagră”. A urmat un recital muzical al tenorului Mihai Munteanu, după care în scenă a fost invitat Eusebiu Ștefănescu, marele actor de la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București.
Eusebiu Ștefănescu: „Să-l punem pe Vieru între vii, pentru că este viu!”
„Grigore Vieru a fost un erou național al culturii basarabene, românești și universale. L-am cunoscut când am venit la Chișinău, la invitația lui Mihai Cimpoi cu spectacolul „Mai potoliți-l pe Mihai Eminescu!”, cu ocazia aniversării a 150-a de la nașterea marelui poet. După ce a recitat din creația sa, noi am rămas fără replică. Puric m-a îndemnat să fac ceva. I-am răspuns poetului printr-un mic fragment zguduitor dintr-un articol editorial de-al lui Eminescu ”, publicat în TIMPUL în 1878. La sfârșit, el s-a apropiat de mine și mi-a dat două sute de dolari. „Nu pot să-i iau, i-am spus. Sunt bani!”. Și atunci el mi-a replicat: „Aceștia nu sunt bani, sunt sentimentele mele. O sută sunt pentru tine și o sută – pentru Dan Puric.” Pe drum, ne-am oprit la un magazin, am cumpărat vin moldovenesc și am tot băut, până la București, sentimentele lui Grigore Vieru”, a mai spus Eusebiu Ștefănescu, cel care ne-a cutremurat prin recitalul extraordinar prezentat din creația marelui poet de la Pererâta.
Gheorghe Zamfir: „ Ca și Eminescu, Grigore Vieru a simțit limba română”
Spectacolul a culminat cu un recital muzical susținut de regele naiului, marele artist și compozitor, Gheorghe Zamfir, la care s-a alăturat și cel de-al doilea naist din lume, Vasile Iovu. Ambii au fost acompaniați de un grup al Orchestrei „Ciocârlia”, condusă de maestrul Marin Alexandru. Zamfir ne-a cântat o mulțime de piese printre care „Rugă pentru Basarabia”, transpusă prin intermediul Doinei Oltului și înregistrată anterior cu Orchestra „Lăutarii” cu Nicolae Botgros. Pe întreg parcursul recitalului, spectatorii au aplaudat cu lacrimi în ochi. „Eminescu trebuie canonizat pentru că a salvat limba unui popor. Același lucru îl merită alte mari personalități, inclusiv Grigore Vieru. Ca și Eminescu, Grigore Vieru a sfințit limba română”, a mai declarat Gheorghe Zamfir, recunoscut, potrivit spuselor lui Nicolae Dabija, moderatorul manifestării, drept unul dintre cel mai mari zece artiști din întreaga lume…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!