Guvernul Alianţei
Am impresia cÄ acest Guvern este conÅtient de avantajul pe care îl deÅ£ine în situaÅ£ia realÄ Åi foarte concretÄ din RM Åi, pornind de la acest atu, îÅi construieÅte activitÄÅ£ile Åi îÅi urmeazÄ prioritÄÅ£ile. Pe fundalul mutilÄrilor mediatice pe care le preferÄ unele segmente de presÄ panicardÄ Åi al unor interminabile apocalipse prezise de unii formatori de opinie, Guvernul AIE a rezistat, în linii mari, tuturor ispitelor – politice, sociale, clientelare etc. – Åi a ales sÄ se solidarizeze într-un mod exemplar Åi sÄ meargÄ consecvent pe direcÅ£iile strategice de dezvoltare a RM, adicÄ pe cele care vor da neapÄrat rezultate nu numai apreciabile ci, mai ales, durabile. Or anume de dezvoltare durabilÄ are acum nevoie RM, nu de cârpeli electorale Åi fantasmagorii de-ale infantililor comuniÅti.
De fapt, Guvernul AIE reprezintÄ adevÄratul ciment Åi liant al acestei coaliÅ£ii politice, miniÅtrii delegaÅ£i de componentele AlianÅ£ei, în pofida influenÅ£elor la care sunt supuÅi din partea partidelor, dau dovadÄ de competenÅ£Ä Åi seriozitate demnÄ de tot respectul. Azi, anume datoritÄ acestor miniÅtri Åi echipelor lor, se negociazÄ cu succes capitolele în procesul de integrare europeanÄ Åi nimeni nu poate sÄ conteste acest lucru.
Intensificarea negocierilor cu UE, colaborarea exemplarÄ cu FMI Åi BM, promovarea consecventÄ a reformelor economice, reducerea deficitului bugetar din contul eficienÅ£ei fiscale, implementarea unui sistem modern de protecÅ£ie socialÄ, încurajarea mediului concurenÅ£ial în agriculturÄ, edificarea unei societÄÅ£i deschise – toate acestea au fost reiterate Åi apreciate, în aceastÄ varÄ, în zeci de rapoarte Åi luÄri de cuvânt ale reprezentanÅ£ilor diferitelor organisme internaÅ£ionale. Durabilitatea acestui efort guvernamental al AlianÅ£ei face ca toate bocetele mediatice, toate coÅmarurile pe care ni le povesteÅte searÄ de searÄ la televizor disperatul comunist Iura Muntean, toate ghicirile în bobi ale unor gÄlÄgioÅi analiÅti politici sÄ parÄ niÅte naivitÄÅ£i atât de bizare încât nici mÄcar nu le mai crede.
Desigur, între percepÅ£ia din exterior Åi percepÅ£ia din interior mai existÄ încÄ o diferenÅ£Ä mare. În unele situaÅ£ii, aceastÄ diferenÅ£Ä genereazÄ blocaje mintale, fÄrÄ a mai vorbi de cele afective din punct de vedere ideologic sau politic. Uneori, cu cât este mai nuanÅ£atÄ lauda care vine din SUA sau UE, de la FMI Åi BM, cu atât mai ostil devine oportunismul unor membri ai societÄÅ£ii moldoveneÅti. OportuniÅtii sau scepticii inconÅtienÅ£i reacÅ£ioneazÄ în baza unei relaÅ£ii rudimentare cu societatea Åi care se exprimÄ prin moldovenesc de calchiata întrebare „Eu ce am sÄ am de la aiasta?” Oportunismul conÅtient însÄ are mult mai multe motive, cel mai frecvent sesizat fiind cel prin care unii încearcÄ sÄ se facÄ distinÅi ca personalitate publicÄ, politicÄ, mediaticÄ sau de altÄ provenienÅ£Ä.
ÎnsÄ este suficient ca Guvernul sÄ majoreze pensiile în octombrie, aÅa precum a promis premierul Filat, Åi sÄ vedeÅ£i cum o sÄ se recalifice oportuniÅtii, scepticii Åi comuniÅtii, aceÅtia din urmÄ pierzând Åi ultima foaie din programul lor electoral.
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!