Carte

Haideți, când greșim, să rămânem oameni

Nu voi obosi cititorul cu reflecții teoretice la tema dată. Simplific fără milă detaliile și nuanțele, ca să ajung la ceea ce este esențial în definiția omului cult: un om cult se deosebește de un om incult (sau cu pretenții de cultură) prin atitudinea sa față de limba (literară!) maternă. Cunoscuta lingvistă română, regretata Mioara Avram, nota în acest sens: „Stăpânirea imperfectă a limbii literare este o lipsă de bază a oricărui cetățean cu pretenții de cultură și, oricât de motivată ar fi prin condițiile sale, ea nu poate fi scuzată la infinit”. 

Nouă ne place să cităm numai prima parte a aforismului lui Seneca „Errare humanum est” („A greși e omenesc”) și uităm de partea a doua „perseverare diabolicum”. Astfel, aforismul sună așa: „A greși e omenesc, dar a persevera (în greșeli) este diabolic”. Parcă dorind să accentueze importanța acestei a doua părți, Mioara Avram scria: „Nu e grav faptul în sine că un vorbitor face anumite greșeli de limbă, cât persistența în ele…”.

La acest capitol noi, moldovenii, suntem …diabolic de perseverenți. Nu numai omul simplu din stradă, ci și academicieni, scriitori, ziariști comit greșeli care au fost combătute cu mai multe decenii în urmă în cărțile lui Valentin Mândâcanu, Valentin Guțu, Irina Condrea, Andrei Crijanovschi ș.a. Iată de ce, mi se pare foarte importantă apariția ediției a doua a „Dicționarului de greșeli uzuale”, autor Valentin Jitaru, apărută anul trecut și pe care, cu scuzele de rigoare, o prezint cu întârziere.

Haideți să răsfoim această carte, ea ne va ajuta, atunci când greșim, să rămânem la faza omenescului. Adică să rămânem oameni… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *