Herman van Rompuy pentru TIMPUL: „În ciuda crizei economice, UE îşi va respecta angajamentele asumate”
– Dle preşedinte, vizita dvs. în RM are loc în preajma Summitului Parteneriatului Estic. Ce mesaj veţi transmite autorităţilor de la Chişinău cu acest prilej?
– Trebuie să accentuez importanţa cooperării regionale şi a bunelor relaţii de vecinătate. Summitul Parteneriatului Estic (PE), programat pentru sfârşitul lunii septembrie la Varşovia, este o ocazie minunată de a confirma importanţa relaţiilor UE cu vecinii din Est şi de a impulsiona cooperarea pe viitor. Deja au fost realizate foarte multe lucruri în cadrul PE. Acest fapt a încurajat implementarea reformelor politice în statele partenere, deşi foarte multe urmează a fi înfăptuite încă. Se atestă o activitate comercială şi economică mai bună. Graţie progreselor în reforme, RM e percepută de multe state ale UE drept un lider al PE. Noi am dori să consolidăm aceste tendinţe pozitive în cadrul Summitului, pe care îl aştept cu nerăbdare.
– În ultimii doi ani, Chişinăul a fost vizitat de mai mulţi oficiali importanţi atât din UE, cât şi din SUA, care susţin integrarea europeană a RM. În acelaşi timp, ei recunosc restanţele pe care le avem mai ales la capitolele justiţie, corupţie etc. Cât timp ar trebui să mai treacă pentru ca aceste probleme să fie rezolvate?
– Ţara dvs. a înregistrat progrese frumoase în majoritatea domeniilor incluse în Planul de Acţiuni comun dintre UE şi RM, dar, într-adevăr, e nevoie de a aborda şi alte provocări. Viteza şi calitatea viitoarelor reforme depind de autorităţile RM, inclusiv de Parlamentul de la Chişinău. Uniunea Europeană este gata să acorde în continuare sprijin în promovarea reformelor, care va include un suport bugetar în domeniul justiţiei, în valoare totală de 50 mln. euro. Totuşi, aceasta implică anumite condiţii care urmează a fi îndeplinite, cum ar fi adoptarea strategiei naţionale sectoriale, care prevede un concept de reformare complexă.
– Cât de atractivă mai este UE pentru moldoveni după ce unele state precum Grecia, Portugalia sau Italia se confruntă cu probleme economice grave?
– Într-adevăr, în unele state europene zona euro se confruntă cu criza datoriilor. Totuşi, economia UE rămâne a fi solidă, iar creşterea economică depăşeşte aşteptările scontate. UE, care e cel mai important donator şi partener comercial, rămâne atractivă. Indiferent de circumstanţe, UE va respecta în continuare angajamentele asumate prin agenda noastră bilaterală. Aceasta se referă la finalizarea negocierilor privind viitorul Acord de Asociere, Acordul de Comerţ Liber, Comprehensiv şi Aprofundat şi asistenţa continuă a UE în sprijinirea eforturilor RM de a implementa Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. UE a decis să aloce până în 2013 fonduri adiţionale în valoare de 1,24 mlrd. euro pentru Politica Europeană de Vecinătate, de care vor beneficia toţi cetăţenii moldoveni. În cadrul politicii revizuite, ne-am propus drept scop stabilirea, inter alia, a unor parteneriate adevărate prin promovarea schimburilor între studenţi şi tineret şi eficientizarea cooperării dintre universităţi. De asemenea, vom acorda suport economic şi vom susţine dezvoltarea socială prin eliminarea discrepanţelor regionale şi sociale, prin promovarea dezvoltării rurale şi prin sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii.
– În luna mai 2012 expiră mandatul dvs. de preşedinte al UE – prima funcţie de acest fel, instituită după adoptarea Tratatului de la Lisabona. Cât de importantă s-a dovedit această funcţie pentru buna funcţionare a Uniunii Europene?
– Consiliul European stabileşte agenda strategică a UE. Această sarcină importantă solicită un consens dintre şefii de state sau de guverne şi preşedintele Comisiei Europene. Adoptarea acestui consens necesită o pregătire precaută, consultarea tuturor părţilor interesate şi elaborarea unor soluţii acceptabile pentru toate cele 27 de state membre. Pentru aceasta e nevoie de timp – timp pe care îl poate acorda doar un preşedinte cu funcţie deplină.
– Vă mulţumim pentru interviu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!