Bună Dimineața

Hramul orașului, o sărbătoare sovietică

Nu mă miră de loc că conducerea capitalei nu știe ce serbează, ne-am convins demult cu toții. 
Vineri, toți vor aplauda și vor omagia scumpul nostru oraș cu cei 580 de ani pe care i-a împlinit deja, cu aproape trei luni în urmă.

Deja e clar că primăria nu știe ce organizează, hramul orașului sau ziua orașului. 

După cum știm bine, hramul unei localități este o sărbătoare religioasă ce deseori coincide cu hramul bisericii. Pe 14 octombrie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, iar lăcașul din capitală care poartă acest hram este Biserica Măzărache. Însă câți din noi sau din cei din administrația orașului pomenesc despre asta, câți din ei pleacă la biserică anume în această zi?

Colegul meu Ion Macovei a realizat în luna iulie un material despre Ziua Orașului, „Se împlinesc 580 de ani de la prima atestare a Chișinăului” și a luat legătura cu șefa Direcției cultură din cadrul Primăriei Capitalei, Lucia Culev, care a spus că toate manifestațiile legate de ziua orașului sunt programate pentru octombrie (când de fapt nu e ziua orașului). Istoricul Iurie Colesnic tot în articolul menționat anterior spune că această tradiție se trage de pe vremurile URSS-ului, când la Chișinău, oamenii sărbătoreau Toamna de Aur și bulevardul central se transforma într-o enormă expoziție, iar lumea nu scăpa ocazia să procure fructe și legume sau alte produse deficitare. Era o sărbătoare ideologizată în care erau antrenate toate instituțiile și întreprinderile Chișinăului, începând cu uniunile de creație și terminând cu cele mai modeste școli și întreprinderi.

Deci iată unde se duc rădăcinile acestei sărbători tot la tradițiile sovietice de care nu am mai scăpat și cred nici în viitorul apropiat nu vom scăpa. Și cum ar spune edilul capitalei, mâna moscovei și aici s-a băgat.

Nu știu dacă mai este vre-o capitală care marchează în acest fel aniversarea sa, dar dacă e să facem comparație cu alte orașe, capitala României, București își sărbătorește atestarea documentară adică cu adevărat la data aniversară. Cu această ocazie în București sunt organizate numeroase concerte, târguri, jocuri și spectacole în aer liber, care durează câteva zile. Ar fi fost frumos ca și la noi să se petreacă așa. Însă vedem că și în acest an în mijloc de octombrie autoritățile și-au propus să organizeze așa numita „zi a oraușului”când avem cod portocaliu de ploi și cod galben de îngheț.  

Dragă primărie, am o întrebare, nu ar fi mai frumos dacă această sărbătoare ar fi organizată la mijloc de vară, atunci când este soare când artiștii și spectatorii nu îngheță de frig în Piața Mari Adunări Naționale?

În concluzie, stimați locuitori ai orașului avem pe 14 sărbătoare, dar totuși ce sărbătorim nu știm…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *