Afaceri

Idei de afaceri: Castravetele amar, „ciudăţenia” pe care se bat firmele de medicamente

Roxana Aldulescu (23 de ani) a început în 2015 să cultive în gospodăria familiei din Făcăieni, judeţul Ialomiţa, o legumă din care nu se poate mânca, fiind utilizată doar în industria farmaceutică: castravetele amar „Toţi anii de studiu mi-au fost utili. Ce am învăţat la şcoală pun acum în practică. Cursurile de la facultate mi-au dezvoltat cunoştinţele, mi-au dat încredere în mine şi curaj de a sta pe propriile picioare. Mi-am zis: de ce să nu încerc?“, povesteşte Roxana Aldulescu. În 2012 a ales Facultatea de Relaţii Ecomonice Internaţionale cu gândul de a deveni propriul manager, de a munci pentru familie, de a-şi croi un rost în viaţă.

Castravetele amar se plantează în lunile aprilie-mai, fiind rezistent la temperaturi de până la 14 grade, şi se coace, ajungând la maturitate la peste 32 de grade. „Nu este o plantă foarte pretenţioasă şi nici nu are nevoie de condiţii speciale. Trebuie să fim atenţi doar la temperatură, noi nu folosim îngrăşământ. Ne-am gândit că ar fi o afacere profitabilă, după ce mama a consumat ceai de castravete amar de la o cunoştinţă, în Austria. Ea avea probleme cu bila şi după ce a băut acest ceai s-a simţit mult mai bine. Aşa a început să citească pe internet despre castravetele amar şi a rămas uimită văzând că se cultivă şi la noi în ţară“, spune Roxana Aldulescu.

SE VINDE CU 50-60 DE LEI KILOGRAMUL

Cultura de castravete amar nu implică foarte multă atenţie, se adaptează la solul şi climatul din ţara noastră. Fiind o plantă agăţătoare, se poate creşte în doua feluri, fie pe spaliere sau pe plase de sârmă, întinzându-se până la 3-4 metri, fie se pot lăsa direct pe pământ. O plantă dă în jur de 20 de fructe, iar greutatea lor variază, ajungând şi la 300 de grame. În prezent, un kilogram de castravete amar costă aproximativ 50-60 de lei. Se pot vinde şi la bucată, 3-5 lei, iar o sămânţă costă un leu.

Citeste mai mult pe adevarul.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *