Actualitate

IDIS „Viitorul” a lansat Indicele de transparență a raioanelor din Republica Moldova

Potrivit indicelui, semnat de expertul Viorel Pîrvan, cele mai transparente raioane sînt Soroca (55 puncte), Fălești (54 puncte) și Strășeni (52 puncte). Punctajul maxim este de 100 de puncte. Consiliile raionale din Strășeni, Sîngerei și Soroca au fost apreciate drept cele mai transparente în ceea ce privește accesul la informație. Mai puțin deschise sînt autoritățile atunci cînd vine vorba de implicarea cetățenilor în procesul decizional, autoritățile publice nu obișnuiesc să organizeze consultări publice pe marginea proiectelor de decizii. De asemenea, doar Consiliile raionale din Fălești, Edineț, Strășeni și Ștefan Vodă au plasat pe web Raportul de transparență pentru anul 2015.

Consiliile raionale au fost clasificate după nouă criterii de transparență care au inclus accesul la informație, participarea în procesul decizional, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, bugetarea raională, serviciile sociale și investițiile.

În ce privește achizițiile publice, doar Consiliile raionale din Ialoveni, Soroca și Ungheni au publicat pe web rezultatele achizițiilor publice pentru anul precedent. Arhivarea achizițiilor nu este însă o prioritate pentru majoritatea consiliilor. Totodată, analiza nivelului de transparență la capitolul utilizării banilor și patrimoniului public denotă faptul că autoritățile raionale nu aduc la cunoștință rezultatele licitațiilor/concursurilor de vînzare a bunurilor și doar jumătate din Consiliile raionale au publicat pe web bugetul raional pe anul 2016. Totuși, cele mai bune exemple de transparență la aceste capitole sînt Consiliile raionale Soroca, Strășeni, Rîșcani, Fălești și Leova.

Printre domeniile de activitate ale autorităților publice raionale este și gestionarea serviciilor de asistență socială. În acest sens, doar Consiliul raional Fălești a publicat pe pagina sa oficială informații complete despre serviciile sociale prestate în teritoriu. Autorul analizei mai remarcă interesul scăzut al administrației publice raionale față de respectarea eticii profesionale și prevenirea conflictului de interese. Astfel, deși 18 Consilii raionale au făcut public pe pagina web CV-ul președintelui, majoritatea autorităților nu au adus la cunoștința publicului declarațiile cu privire la venituri şi proprietate.

Doar șapte Consilii raionale publică pe pagina web informațiile privind proiectele gestionate de administrația raionului. Totodată, lista întreprinderilor municipale este adusă la cunoștința populației doar de Consiliile raionale din Ocnița și Sîngerei. Consiliul raional Sîngerei și Consiliul raional din Hîncești sînt clasate pe prima poziție la capitolul transparența investițiilor și întreprinderilor municipale.

Nivelul de transparență a raioanelor și a celor mai mari localități din Moldova este prezentat pe portalul transparenței guvernării locale: http://transparency.moldova.ineko.sk/. Website-ul permite cetățenilor să evalueze activitatea autorităților publice locale, să compare mai multe localități sau raioane și chiar să creeze propriul clasament. Metodologia a fost preluată de la un proiect similar implementat cu succes de Transparency International Slovacia. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *