Social

Ignatiev și Rozenberg sunt… „ucraineni”. Separatiștii pro-ruși din Transnistria au pașapoarte ucrainești, chiar dacă lucrează pentru Putin. Investigație

Pe de altă parte, liderii pro-Kremlin ai administrației de la Tiraspol deseori își foloseau anume pașapoartele ucrainene pentru a ieși din „zona” controlată de Moscova. De acest lucru s-au convins reporterii RISE Moldova și colegii lor de la portalul Слiдство.инфо, după ce au analizat un set de date privind traversarea frontierei ucrainene.

În prima parte a investigației veți afla când Vitali Ignatiev, șeful așa-numitului Minister de Externe transnistrean, a făcut uz de pașaportul său ucrainean, unde și cu cine s-a deplasat Alexandr Rozenberg, proaspătul premier transnistrean, deținător și el al unui pașaport ucrainean, precum și cine din rudele lui a fost coleg de partid cu oligarhul ucrainean cunoscut drept „cumătrul lui Putin”.

„PREMIER” CU PAȘAPORT UCRAINEAN

Alexandr Rozenberg, cetățean ucrainean în vârstă de 54 de ani, a venit la cârma așa-numitului guvern transnistrean la sfârșitul lunii mai 2022, înlocuindu-l pe Alexandr Martînov, care deținea atât cetățenia Moldovei, cât și a Rusiei.

Candidatura lui Rozenberg a fost propusă de un alt oficial transnistrean, deținător de pașaport ucrainean și viză de reședință în Odessa. Este vorba de Vadim Krasnoselski, așa-numitul președinte al RMN.

Rozenberg e originar din regiunea ucraineană Vinița. De la începutul anilor 2000, a fost funcționar în regiunea transnistreană timp de circa 10 ani, ulterior activând la Fabrica de Pâine din Tiraspol, întreprindere care, încă în anul 2005, a intrat în componența corporației „Sheriff”, deținută de oligarhul Victor Gușan. Înainte să ajungă premier, Rozenberg a deținut timp de câteva luni fotoliul de așa-zis ministru al Agriculturii și Resurselor Naturale.

În perioada 2017-2020, actualul așa-numit premier transnistrean, precum și mai mulți membri ai familiei sale, au mers cu regularitate în Ucraina. Informația reiese dintr-un set de date privind traversarea frontierei ucrainene pe care am reușit să le obținem.

De cele mai dese ori, familia Rozenberg traversa frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, iar vizitele nu durau, de regulă, mai mult de trei zile. Din datele analizate mai deducem că, cel puțin în 2018 și 2019, Alexandr Rozenberg și familia sa chiar au sărbătorit Revelionul în Ucraina.

Și, cel mai important, în toate aceste deplasări, actualul așa-numit premier de la Tiraspol și-a folosit pașaportul de cetățean al Ucrainei cu numărul CD №***088.

„CE CADOU O SĂ-I FACI LUI PUTIN?”

Și fratele mai mic al lui Rozenberg, Serghei, în vârstă de 50 de ani, pleca des în Ucraina. Mai exact, de câteva zeci de ori, pe parcursul a patru ani. Conform informațiilor publice, Serghei Rozenberg a fost ales local în Consiliul raional Grigoriopol.

În ianuarie 2019, soția lui Serghei Rozenberg posta poze și filmulețe realizate la stațiunea montană Bukovel din regiunea ucraineană Ivano-Frankivsk.

În alte poze, făcute tot în timpul unei călătorii, apare și un bărbat care seamănă cu actualul așa-numit premier transnistrean.

În trecut, Serghei Rozenberg își permitea să glumească public referitor la acapararea de către Rusia a unor regiuni ucrainene.

Spre exemplu, prin imaginea de mai jos, care redă un presupus dialog între ex-președintele ucrainean Petro Poroșenko și fostul cancelar german Angela Merkel:

– Petea, tu ai decis deja ce cadou o să-i faci lui Putin de ziua de naștere?
– Încă mă gândesc… Poate regiunea Harkov?
– Dăruiește-i mai bine regiunea Odessa. Regiunea Harkov el oricum o va lua.

GINERE DIN PARTIDUL CUMĂTRULUI LUI PUTIN

Analizând rețelele sociale, am reușit să constatăm că Valentina, fiica de 27 de ani a așa-numitului premier transnistrean, e căsătorită cu Evgheni Filonov din Odessa. Potrivit datelor sistemului analitic YouControl, Filonov deține controlul asupra unui grup de companii care își desfășoară activitatea în diverse domenii: construcții, imobiliare, servicii financiare și comerț.

Pe lângă toate, Filonov este deputat în Consiliul Regional Odessa, funcție în care a ajuns pe lista Partidului „Platforma de opoziție – Pentru Viață”, o formațiune pro-rusă. DOC

După începutul invaziei ruse în Ucraina, Consiliul Orășenesc Mariupol scria că unii dintre membrii Partidului „Platforma de opoziție – Pentru Viață” au colaborat cu forțele ruse. De altfel, liderul formațiunii – Vladimir Medvedciuk, cunoscut și drept cumătrul lui Putin, a fost reținut în timp ce încerca să fugă din Ucraina. Ulterior, activitatea partidului a fost interzisă, dar decizia respectivă poate fi atacată.

DIPLOMAT CU PAȘAPORT SECRETIZAT

Printre cei care au traversat hotarul cu Ucraina în baza unui pașaport ucrainean l-am identificat și pe Vitali Ignatiev, așa-numitul șef al diplomației transnistrene.

30 octombrie 2019, ora 10:30. Vitali Ignatiev, la volanul unui Lexus înmatriculat în regiunea transnistreană, intră în Ucraina prin Punctul de Trecere al Frontierei Alexeevka. În timpul controlului prezintă pașaportul de cetățean al Ucrainei cu nr. CD***764. Șapte ore mai târziu, revine în regiunea transnistreană.

Din informațiile analizate de noi reiese că acesta este singurul caz în care Ignatiev și-a folosit identitatea ucraineană pentru a traversa frontiera. Însă, după cum explică o sursă, așa-numitul șef al diplomației transnistrene „ar putea fi deținătorul unui pașaport diplomatic [ucrainean] și, din acest motiv, [baza de date privind traversarea frontierei ucrainene] nu oferă informații la [o simplă] căutare”.

Ignatiev este cunoscut pentru declarația precum că numeroasele cazuri de privare ilegală de libertate și de maltratare a persoanelor reținute în stânga Nistrului „este un aspect ce ține de chestiunile interne ale Transnistriei.”

Rise.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *