Ignorarea sistematică a Mitropoliei Basarabiei la Chişinău
În preajma împlinirii unui secol de la reîntregirea Ţării, ar fi bine să readucem în spaţiul public problema Mitropoliei Basarabiei, care este, de fapt, centrul spiritual al românismului la Chișinău. Să nu uităm că reprezentanţii bisericii româneşti din Basarabia contribuie consistent la menţinerea conştiinţei noastre naţionale. Cu toate acestea, Mitropolia Basarabiei este ignorată constant de autorităţile R. Moldova, pornind de la chestiuni mărunte, tehnice, până la cea a restituirii arhivelor și a proprietăților acaparate de regimul sovietic ocupant și deținute actualmente de Guvernul R. Moldova.
„Problema Mitropoliei Basarabiei este o chestiune de stat şi ţine, în primul rând, de statul R. Moldova”, a declarat profesorul universitar Dan Dungaciu într-o declaraţie pentru ziarul TIMPUL, în cadrul lansării la Bucureşti a Laboratorului de Sociologie și Geopolitică a Religiilor, înființat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.
Directorul general al ISPRI a adăugat că statul R. Moldova nu şi-a asumat niciodată această biserică românească. „Nu a existat nicio retrocedare, niciun sprijin şi, evident, este vina statului român că nu pune pe agenda bilaterală problema restituirilor sau problema statutului Mitropoliei Basarabiei. Toţi oficialii de la Chişinău, indiferent de culoarea politică: comunişti, socialişti, agrarieni, liberali sau liberali-democraţi s-au afişat de fiecare dată, inclusiv cu reprezentanţii Bisericii Ruse sau reprezentatul Bisericii Ortodoxe în R. Moldova, Mitropolitul Vladimir. Nici unul însă n-a arătat vreo apetenţă pentru Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru”, a menţionat Dungaciu.
Sperăm că, odată cu lansarea acestui Laborator de analiză, problema Mitropoliei Basarabiei va reveni în spaţiul public şi, cel mai important, pe agenda bilaterală a celor două state româneşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!