Externe

Ilham Aliyev spune când va fi gata coridorul Zangezur

La data de 14 decembrie, în orașul Turkmenbași a avut loc o reuniune extinsă între Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan și Președintele Turkmenistanului Serdar Berdymukhamedov, informează site-ul oficial al șefului statului azer.

În cadrul reuniunii, Ilham Aliyev a remarcat că relațiile politice ale Azerbaidjanului atât cu Turcia, cât și cu Turkmenistanul sunt la un nivel înalt: “Declarația de la Șușa, semnată cu Turcia anul trecut, a adus relațiile dintre țările noastre la nivelul unei alianțe strategice. În 2017, a fost semnată o Declarație privind parteneriatul strategic între Azerbaidjan și Turkmenistan. Țările noastre se sprijină reciproc și cooperează între ele în cadrul organizațiilor internaționale, inclusiv ONU, Organizația Cooperării Islamice, Organizația Statelor Turcice, OSCE și alte structuri. În perioada ianuarie-octombrie 2022, cifra de afaceri a relațiilor comerciale dintre Azerbaidjan și Turcia a crescut cu 45%, ajungând la 5 miliarde de dolari. Azerbaidjanul a investit aproximativ 20 de miliarde de dolari în economia Turciei, la rândul său Turcia a investit aproximativ 14 miliarde de dolari în economia Azerbaidjanului. În acest an, cifra de afaceri a relațiilor comerciale cu Turkmenistanul a crescut de 5 ori. Este o cifră record. Azerbaidjanul, Turcia și Turkmenistanul au făcut progrese mari în domeniul transporturilor și al logisticii.

Țările noastre au implementat numeroase proiecte, care, la rândul lor, deschid noi oportunități de cooperare în domeniul comunicațiilor de transport. Investițiile făcute în acest domeniu în toate cele trei țări au contribuit la crearea unei infrastructuri avansate și moderne”, a declarat șeful statului.

De asemenea, Președintele azer a atras atenția asupra faptului că Azerbaidjanul, fiind un participant activ la coridoarele de transport Est-Vest și Nord-Sud și implementând toate proiectele majore legate de transportul feroviar, rutier și aerian pe teritoriul său, a devenit o țară de tranzit importantă.

“În primele 10 luni ale anului 2022, volumul total al traficului de tranzit prin Azerbaidjan a crescut cu peste 80% față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat președintele.

Aliyev a declarat că Baku lucrează în mod activ la deschiderea coridorului Zangezur: “În tronsonul coridorului Zangezur care trece prin Azerbaidjan, 40 la sută din lucrările de instalare a căilor ferate și 70 la sută din construcția drumului au fost finalizate. Toate lucrările vor fi finalizate în 2024, ceea ce va duce la un nou coridor de transport”, a spus dânsul.

Potrivit șefului statului, guvernul azer va aloca fonduri pentru a crește capacitatea portului internațional de comerț maritim Baku de la 15 milioane la 25 de milioane de tone pe an.

Aliyev a invitat, de asemenea, companiile turcești și turkmene să profite de zona economică liberă Alyat.

El a menționat că peste 100 de milioane de dolari vor fi investite în proiectul de cale ferată Baku-Tbilisi-Kars, care își va mări capacitatea de la 1 milion la 5 milioane de tone.

Aliyev și-a anunțat, de asemenea, intenția de a mări flota cargo a Azerbaidjanului: “Azerbaidjanul are una dintre cele mai mari flote de aviație civilă din regiunea noastră, cu 18 avioane cargo. În următorii 10 ani, este planificat să adăugăm încă 9 aeronave la flota noastră de marfă”, a spus dânsul.

Sursa: haqqin.az

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *