Împărăţie fără tron…
Potrivit viceministrului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Anatolie Zolotcov, pentru anul acesta, din bugetul naţional sunt prevăzute câte 25 de milioane de lei pentru fiecare clădire. „Este evident că aceşti bani nu-s suficienţi. Guvernul va decide câţi bani vor mai fi alocaţi în viitor”, a declarat Zolotcov.
Mijloacele respective sunt utilizate în mod diferit pentru fiecare dintre cele două edificii. De exemplu, la reparaţia Preşedinţiei au fost cheltuite toate cele 25 de milioane de lei, dar şi alte opt milioane din contul firmei „Acar-Cantarajiu”. Administratorul acesteia, Ion Cantarajiu, ne-a spus că aşteaptă alte surse financiare din partea beneficiarului. „Până la momentul actual, au fost valorificate, în total, 100 de milioane de lei din suma de 218 mln., stabilită prin hotărâre de guvern, adică 49% din costul total”, a precizat Cantarajiu. Întrebat dacă ar putea face o estimare aproximativă asupra perioadei de timp în care clădirea Preşedinţiei ar putea fi „dată în exploatare”, el ne-a răspuns: „De cum începe următoarea etapă de finanţare, avem nevoie de patru-cinci luni de zile”.
„Capitaliştii sunt în vacanţă”
O altă situaţie e la clădirea Parlamentului. Directorul „Consfirm Group”, Alexandru Guţu, susţine că din cele 25 de milioane de lei prevăzute pentru acest an au fost cheltuite doar cinci. „Noi am dorit să facem măcar blocurile A, B şi C – sala de şedinţe, birourile, să instalăm sistemul de încălzire. Toate materialele le importăm, dar capitaliştii acum sunt în vacanţă şi, în plus, ei ne cer plata sută la sută, dar nu avem toate finanţele necesare. De exemplu, în loc de o mie de radiatoare, am comandat doar o treime”, menţionează Guţu. În hotărârea guvernului nr. 603 din 28 octombrie 2009 este, într-adevăr, prevăzut că „Ministerul Finanţelor va finanţa lucrările pe măsura prezentării documentelor de confirmare a cheltuielilor suportate”. În acelaşi timp, Guţu susţine că „aceşti bani trebuie să fie alocaţi, deoarece e nevoie de timp pentru a face comandă de utilaje. Este important ca, până la iarnă, să instalăm sistemul de încălzire, care va ocroti lucrările făcute până acum”. Directorul „Consfirm Group” a dat de înţeles că lucrările la clădirea Parlamentului sunt tărăgănate şi din cauza numărului mic de muncitori: „Anul trecut lucrau câte 250-300 de oameni în două schimburi, acum lucrează vreo 50 de persoane. Ce a fost mai greu am făcut, dar ce-i mai uşor este foarte scump”.
Pe contul deschis de Trezoreria de Stat pentru colectarea mijloacelor băneşti destinate reparaţiei celor două clădiri ale statului au fost adunate şi cheltuite 130 de milioane de lei. Banii au fost donaţii ale Băncii de Economii (30 mln.) şi „Moldtelecom”-ului (100 mln.).
Amintim că cele două firme au fost selectate în urma unei licitaţii la care au participat cinci companii. „Acar-Cantarajiu” a reconstruit anterior Centrul Republican pentru Copii şi Tineret, iar „Consfirm Group” este cunoscută prin fondatorul acesteia – fostul ministru al Construcţiei, Vladimir Baldovici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!