Actualitate

IMPORTANT. Moldovenii care vor lupta de partea Rusiei vor fi pedepsiți. MAEIE vine cu atenționări

După ce la 21 septembrie, președintele Rusiei Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială și desfășurarea unor campanii de recrutare, Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă informează cetățenii Republicii Moldova, că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală în conformitate cu reglementările naționale și cele internaționale. Atenționarea a fost lansată miercuri, pe 28 septembrie, de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), transmite Nordnews.

Astfel, conform MAEIE, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor, sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani.

„Autoritățile naționale, în virtutea cadrului legal aplicabil lor, sunt ținute să adopte măsuri de prevenire și contracarare a activității de mercenariat, și să întreprindă acțiuni pentru identificarea și reținerea persoanelor care se dau unor astfel de activități. Facem apel către cetățenii Republicii Moldova să contacteze Ambasada țării noastre la Moscova în cazul lezării drepturilor sale pentru oferirea suportului consular. Totodată, persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitate”, anunță Ministerul de Externe de la Chișinău.

Este de menționat că, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene „condamnă ferm escaladarea de către Rusia a agresiunii militare față de Ucraina, prin anunțarea recentă a mobilizării parțiale și organizării pretinselor „referendumuri” ilegale care încalcă flagrant independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei dar și a normelor de drept internațional”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *