Actualitate

În curând Cetatea Sorocii își va recăpăta aspectul de altădată

Turnurile cetăţii Sorocii au fost consolidate, iar pentru ca acestea să căpete aspectul iniţial, vor fi acoperite cu şindrilă. Materialele de construcţie au fost aduse din România.

"Şindrila a fost pusă iniţial în butoaie şi a fost marinată într-o substanţă chimică pentru tratare antiinsecticid. Săptămâna asta lucrăm la lemn, apoi două săptămâni punem şindrila şi gata", a explicat Iona Boghean, şef de proiect.

Oamenii spun că datorită acoperişului din şindrilă cetatea are acum un alt aspect:

„Ne place, va fi frumos, va ramâne amintire nepoţilor noştri, va fi un muzeu istoric mai bun decât ce am văzut noi".

„Îmi dorec mult să intru să vad cum arată cetatea în interior. E un obict istoric important".

În a doua etapă a proiectului urmează să fie restaurate beciurile ajunse în stare avariată. Autorităţile nu dispun însă de banii necesari pentru efectuarea acestor lucrări.

„Vom pregăti devizul de cheltuieli pentru etapa a doua, care prevede restaurarea pereţilor pe dinafară, pe dinăuntru, a beciurilor care sunt umede, a galeriilor de circulaţie şi a sălilor de expoziţie, de conferinţă", a precizat administratorul cetăţii Soroca, Nicolae Bulat.

Restaurarea cetății are loc în cadrul Proiectului european "Bijuterii Medievale". Lucrările efectuate în prima etapă a proiectului au costat un milion de euro.

SURSA: PUBLIKA.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *