Ultima oră

În lupta dintre Voronin și Tkaciuk sunt implicate sume mari de bani

Am încercat să aflăm, din ambele tabere, care este motivul real al disensiunilor dintre Voronin și Tkaciuk. Ambele părți se acuză de diferite lucruri, doar un lucru pare să fie comun, acela că ambele tabere susțin că scandalul a pornit de la neînțelegerile legate de formarea listei cu care PCRM urma să meargă în alegeri. Și aici începe partea interesantă.

Potrivit unor surse din anturajul liderului PCRM, cu câteva luni în urmă, Mark Tkaciuk ar fi început să lucreze la o listă de candidați pentru alegerile din toamnă, împreună cu Petrenco, Petkov și Munteanu, precum și câțiva businessmeni din Chișinau și Moscova. Scopul era acela de a-i plasa lui Vladimir Voronin o lista cu propuneri, după care, printr-un plan bine pregătit de presiune din interiorul partidului, în care erau incluse chiar și amenințări cu plecări din fracțiune și partid, liderul PCRM să cedeze și să accepte măcar o parte din propunerile grupării Tkaciuk. Acesta a și fost motivul pentru care el a inclus mai multe nume pe lista respectivă, decât avea nevoie în mod real pentru a controla fracțiunea, tocmai pentru a putea să cedeze “strategic” câteva în momentul în care ar fi început ca lucrurile să se tensioneze.

In lista respectivă se regăsea businessmanul moldovean Nicolai Kurtoglu,‎ cunoscut pentru afacerile dubioase cu carne din timpul guvernării comuniste, aflat însă acum în dizgrația lui Vladimir Voronin. Surpriza însă cea mai mare pentru liderul PCRM a fost când l-a găsit pe lista lui Tkaciuk pe Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri care controlează mai multe bănci din Moldova și care este acuzat că a stat în spatele mai multor atacuri raider pentru preluarea acestor bănci în ultimii ani. Apropiații lui Tkaciuk nu neagă faptul că au dorit să-l impună pe Platon pe lista PCRM, ei argumentează acest lucru prin faptul că partidul are nevoie de un oligarh care să-l susțină, iar Platon are nevoie de imunitate parlamentară pentru a scăpa de dosarele în care este urmărit în prezent pentru acțiuni de spălare de bani. Mai mult, Tkaciuk a fost auzit de mai multe ori spunând că s-a săturat ca partidul să fie dependent financiar de Oleg Voronin, din cauza că acesta nu acceptă să-i finanțeze anumite acțiuni, inclusiv proiecte de genul Antifa.

Un alt businessman care l-a sprijinit pe Tkaciuk în încercarea de a prelua forțat PCRM și de a-și impune lista sa, este cunoscutul miliardar rus Oleg Boyco. Sursele noastre nu au putut însă să clarifice dacă acesta este implicat în interes personal în ceea ce se întâmplă în PCRM, sau în spatele lui se ascund alte structuri care își doresc să controleze principalul partid de opoziție din Moldova.

Interesant este ca Tkaciuk a reușit să strângă în jurul lui și alți oameni de afaceri moldoveni, cărora le-a cerut sprijin pentru debarcarea de la putere a lui Voronin, promițându-le că după ce va prelua partidul și PCRM va ajunge la putere, ei vor avea un statut privilegiat. Este vorba de Emanuil Grinspun, Victor Miculet și Nicolae Ciornîi. Aceste promisiuni făcute de Tkaciuk‎ businessmanilor a trezit suspiciunea lui Voronin, care i-a reproșat ideologului PCRM că ia bani de la aceștia în interes personal. Și ca să vedeți că lucrurile se leagă și mai clar, Miculeț și Ciornîi sunt reprezentanți în Consiliul de Administrație al Băncii Moldova Agroindbank‎, din partea firmelor prin care Platon a preluat pachetul de acțiuni de la această bancă, prin atât de mediatizatele atacuri raider. Și ca triunghiul să fie complet, Grinspun li se va alătura celor doi în conducerea băncii după ce va primi acceptul BNM. Iată așadar că ceea ce s-a întâmplat în PCRM seamănă tot mai mult cu celebrele atacuri raider care au avut loc la mai multe bănci din Moldova, metode, personaje și scopuri asemănătoare.

Din banii strânși de la businessmani, dar în special de la Platon și miliardarul rus, Tkaciuk și Petrenco au format și finanțat gruparea Antifa. Inițial, gruparea era asumată doar de Petrenco, acesta a lăsat anumite informații să ajungă și la Voronin, pe motiv că această grupare este un fel de “școală” pentru tinerii comsomoliștii, unde se fac traininguri pentru campania electorală. În realitate, Petrenco forma acolo o grupare extremistă, care urma sa fie folosită imediat după debarcarea lui Voronin din fruntea PCRM, când ar fi început acțiunile de destabilizare a unor instituții, generând haos și convulsii sociale înainte de alegeri. Voronin nu a spus adevărul când a declarat că a aflat abia pe 1 mai de existența Antifa și i-a cerut lui Petrenco să lichideze această grupare extremistă. El a aflat cu mult timp înainte, de la apropiatul său Artur Reșetnikov, fostul șef al SIS, care s-a folosit de relațiile pe care le mai are în instituția respectivă, să afle ce pregătește Petrenco.

‎Gruparea Tkaciuk a avut două planuri pentru preluarea puterii în PCRM. Un plan moderat, prin care se viza șantajarea lui Voronin, prin amenințări cu plecări din partid, ruperea PCRM și alte acțiuni de genul acesta, scopul fiind acela ca liderul comunist să accepte lista propusă de Tkaciuk și oamenii de afaceri din jurul lui, în schimbul rămânerii în funcție până la alegeri. Cel de-al doilea plan era unul radical, care viza debarcarea lui Voronin și preluarea totală a controlului asupra PCRM, în caz că lucrurile nu se puteau rezolva prin șantaj.

Gruparea Tkaciuk a încercat să puna în aplicare planul moderat, sperând că Voronin va ceda șantajului. La un lucru însă nu s-au gândit, că Voronin ar putea acționa mult mai dur și să propună excluderea lor din partid, acesta a fost și motivul pentru care lucrurile s-au dat peste cap. Tkaciuk și-a anunțat plecarea din Parlament, fără a dori să puncteze public nimic, de aceea nici nu a făcut inițial declarații, pe el îl interesa doar efectul emoțional asupra lui Voronin. Prima surpriză a ideologului PCRM a fost că plecarea lui nu a stârnit emoții, nici în partid, nici lui Voronin, lucru recunoscut chiar de el în cadrul briefing-ului de presă, când s-a declarat dezamăgit că doar Munteanu l-a rugat să nu plece. Al doilea șoc a fost că Voronin a propus imediat excluderea rebelilor din conducerea partidului. Astfel, planul de șantaj asupra lui Voronin s-a transformat într-o goană disperată a lui Tkaciuk, Petrenco și Munteanu, de a scăpa de acțiunile radicale ale lui Voronin. Prima dată au reușit să-l blocheze în biroul politic, când liderul PCRM a cerut excluderea lor și a obținut un vot negativ. Confruntat cu acest eșec, Voronin a convocat imediat Plenara, unde știa că deține fără probleme majoritatea. Gruparea Tkaciuk a intrat în panică și a început o campanie mediatică masivă în care îl acuză pe Voronin ca s-a vândut lui Plahotniuc. În acest fel, ei sperau că votanții de la Plenară le vor auzi acuzațiile și nu vor vota pentru excluderea lor din conducere. De altfel, încercărea lui Tkaciuk de a-l acuza pe Voronin de oligarhizarea partidului a stârnit reacții publice vehemente din partea apropiaților liderului PCRM, care au amintit că tocmai Tkaciuk era cel care a fost cândva foarte apropiat de Plahotniuc, iar acum continuă să fie o unealtă în mâna unor oameni de afaceri, declarații făcute chiar de către Artur Reșetnikov, mâna dreaptă a lui Voronin.

Mai mult, când Tkaciuk a văzut că planul lui se năruie, sâmbătă dimineața, la ora 8.30, înainte de plenara PCRM, a cerut o întâlnire cu Voronin, care l-a primit. Tkaciuk a încercat să-și presară cenușă pe cap, să spună că el vrea ca PCRM să rămână unit și că e gata să discute modificările la listă, sperând că în acest fel poate să-l oprească pe Voronin să mai pună la vot excluderea lor și să câștige timp pentru a veni cu un nou plan împotriva lui. Nu a reușit însă.

După acest nou eșec, grupul Tkaciuk a intrat și mai tare în panică, iar sâmbătă au fost aduși în sală ‎reprezentanți Antifa, care l-au acuzat chiar în plen pe Voronin de oligarhizarea partidului. În acest fel, Tkaciuk speră că macar așa va reuși să-l compromită pe Voronin și să oprească votul. Nu a reușit, ceea ce l-a determinat să părăsească nervos sala înainte ca participanții să voteze excluderea lui, a lui Munteanu și Petrenco, din conducerea partidului.

Ambele tabere susțin că razboiul abia a început și că gruparea Tkaciuk va continua să provoace tensiuni din interior, existând chiar posibilitatea ruperii partidului. Pe de o parte Tkaciuk trebuie să-și justifice investiția pe care oamenii de afaceri au făcut-o în el și Antifa, ‎pe de alta parte, Voronin vrea să arate că partidul este consolidat și nu acceptă trădători. Reprezentanții grupării Tkaciuk rămân însă optimiști că vor reuși să preia conducerea PCRM, ei au primit promisiuni de sprijin financiar din partea lui Platon, iar în urmatoarele săptămâni vor vizita fiecare raion în parte pentru a încerca să preia pe rând filială cu filială, sperând ca în acest mod vor reuși să rupă influența pe care Voronin o are în țară. Dacă liderul PCRM le-a promis că îi va lua pe lista în locul trădătorilor, Tkaciuk le promite bani și funcții. Mai mult, Tkaciuk nu este lăsat de businessmanii din jurul lui să părăsească PCRM, după eșecul de sâmbătă, ‎tocmai pentru a încerca să-l folosească în continuare din interior.
În ceea ce privește Antifa, cei din gruparea Tkaciuk pătrează tăcerea, singura informație pe care am reușit să o obținem este aceea că la moment, Petrenco a dat indicații să fie oprite anumite acțiuni ale grupării, din cauza că SIS ar fi cu ochii pe Antifa, în special după incidentul huliganic de la Ambasada Ucrainei din Chișinău.
 
Sursa: abcnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *