CSI / RusiaExterne

În primele ore ale invaziei, rușii au fost aproape să-l captureze pe Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris modul în care forțele ruse au fost aproape de a-l captura sau asasina în primele ore ale invaziei, într-un interviu pentru revista Time, preluat de The Guardian.

Zelenski a fost lăudat pentru reacția sa la invazia rusească, încă de la începutul acesteia pe 24 februarie. De atunci, liderul de la Kiev a devenit un adevărat lider mondial. Însă, timpul său ca lider al unei țări atacate de un vecin mult mai puternic s-ar fi putut încheia în primele ore de la începutul invaziei, potrivit interviurilor din revista Time.

Vorbind cu reporterul Simon Șuster, care a petrecut două săptămâni în complexul prezidențial din Kiev, Zelenski a descris modul în care trupele ruse au fost aproape de a-l găsi pe el și familia sa în primele ore ale invaziei.

În timp ce multe dintre amintirile sale din acele prime ore au rămas „fragmentate”, Zelenski a spus că zorii zilei de 24 februarie nu pot fi uitați.

După ce a început bombardamentul, el și soția sa, Elena Zelenska, s-au dus să le spună fiicei lor de 17 ani și fiului lor de 9 ani să se pregătească să fugă de acasă.

„I-am trezit”, a declarat Zelenski pentru revista Time. „A fost zgomotos. Au fost explozii acolo.”

Armata ucraineană i-a spus lui Zelenski că trupele ruse s-au parașutat la Kiev pentru a-l ucide sau a-l captura pe el și familia lui.

„Înainte de acea noapte, văzusem astfel de lucruri doar în filme”, a declarat Andrei Ermak, șeful său de cabinet.

Focuri de armă au început să se audă în jurul cartierului guvernamental, când s-a lăsat noaptea, în prima zi a războiului.

„Forțele de securitate din interiorul complexului au închis luminile și au adus veste antiglonț și puști de asalt pentru Zelenski și colaboratorii săi”.

Unul dintre puținii oficiali care au știut să folosească armele a fost Alexei Arestovici, un veteran al serviciului de informații militare al Ucrainei.

„A fost o casă de nebuni, absolut”, a spus Arestovici pentru Time. „Automate pentru toată lumea.”

Trupele ruse au făcut două încercări de a lua cu asalt complexul prezidențial, în timp ce familia lui Zelenski se afla încă înăuntru.

În noaptea următoare, după ce a refuzat să primească securitate suplimentară sau chiar să fie evacuat de forțele americane și britanice, Zelenski a ieșit în curte pentru a înregistra un mesaj video, devenit celebru.

„Liderul partidului este aici, șeful oficiului președintelui este aici, premierul este aici. Cu toții suntem aici să aparăm independența noastră, aparăm Ucraina”, spunea la momentul respectiv președintele Ucrainei.

În acel moment, Zelenski a spus că a devenit cu adevărat conștient de rolul său în război.

„Înțelegi că se uită. Ești un simbol. Trebuie să acționezi așa cum trebuie să acționeze șeful statului”, a mai spus liderul ucrainean pentru revista Time, potrivit The Guardian.

Premierul bulgar Kiril Petkov a relatat că în timpul summitului extraordinar al UE organizat după ce Rusia a declanșat invaziua, a avut loc „o discuție foarte emoționantă” cu președintele Volodimir Zelenski, care le-a transmis nu știe dacă îi va mai vedea vreodată.

„A fost o discuție foarte emoționantă. Președintele Zelenski, care era într-un buncăr, a apărut și ne-a spus: Nu știu dacă o să vă mai văd vreodată, pentru că sunt pe lista de ținte (a Rusiei)”, a declarat Kiril Petkov într-o discuție cu jurnaliștii.

„Te cutremuri, pentru că omul ăsta, care cere ajutor și sprijin, ar putea să nu mai fie în viață în următoarele 48 de ore. Ne-a zguduit pe toți, pentru că una e să vezi victime ca statistici la televizor și alta e să te uiți în ochii cuiva pentru care supraviețuirea e o chestiune de ore”, a mai afirmat Petkov.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *