Social

În şcolile auxiliare, 90% din copii sunt perfect sănătoşi

Într-o zi, profesorii au catalogat-o drept „copil cu deficienţe mintale” şi a fost plasată într-o instituţie specializată, departe de cei dragi. Cazul ei nu este unul singular. Sute de copii sănătoşi sunt luaţi din familii şi trimişi la şcolile pentru copii cu nevoi speciale pentru a completa locurile disponibile şi a argumenta necesitatea menţinerii acestora…

 Din anul 2007, în RM este implementată reforma sistemului rezidenţial. În cooperare cu organizaţiile nonguvernamentale implicate, în cei patru ani s-a reuşit închiderea a zece şcoli-internat din republică şi reducerea numărului de copii instituţionalizaţi de la 11,5 mii la 6700. Copiii au fost reintegraţi în familiile biologice, în familiile extinse sau beneficiază de servicii sociale alternative.

Despre rezultatele reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului s-a discutat în cadrul unei dezbateri publice, organizată săptămâna trecută de către EveryChild Moldova şi Radio Moldova. Şeful Direcţiei învăţământ preşcolar, primar şi secundar general din cadrul Ministerului Educaţiei, Valentin Crudu, a declarat că, în viitorul apropiat, ar trebui schimbată forma de plasament a copiilor. „Trebuie să aducem copiii în familiile lor, alături de cei dragi. Chiar dacă un anumit număr de copii vor rămâne în plasament, să nu existe internate de 70-200 de copii, iar copiii să frecventeze şcoala generală. Doar astfel copilul poate avea rezultate şi un viitor mai bun”, a spus Crudu, adăugând că cea mai mare rezistenţă au opus cadrele didactice din aceste instituţii, dar şi autorităţile publice locale.

În context, Stela Grigoraş, directoarea EveryChild, a reiterat că, pe parcursul ultimilor doi ani, în două raioane din RM – Făleşti şi Ungheni – prin intermediul organizaţiei s-a reuşit readucerea în familiile biologice a circa 300 de copii. „Ar fi foarte bine ca evaluarea privind reforma sistemului rezidenţial, care se va desfăşura în curând, să ia în considerare şi această practică locală, în zonele unde acest sistem e deja pus pe roate”. Stela Grigoraş s-a arătat îngrijorată de faptul că există o abordare superficială a lucrurilor. „La Făleşti, bunăoară, au fost închise două şcoli auxiliare pentru copii cu dizabilităţi mintale. Şi cel mai revoltător e faptul că aproape 90% din aceşti copii erau absolut sănătoşi şi se aflau acolo din neatenţia cuiva. Cred că ar trebui traşi la răspundere cei care au distrus viaţa copiilor, a celor sănătoşi, care ani de zile au stat în instituţii rezidenţiale”, a subliniat directoarea EveryChild Moldova. Potrivit ei, în RM, una dintre cauzele cele mai frecvente a instituţionalizării copiilor este sărăcia familiilor şi iresponsabilitatea părinţilor. Astfel, o modalitate de prevenire a instituţionalizării copiilor ar fi susţinerea materială acordată părinţilor, pentru ca ei să poată să-şi întreţină copiii acasă.

Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, şefa Direcţiei protecţia familiei şi drepturilor copilului din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în anul 2012 vor fi revizuite toate prestaţiile care sunt acordate familiilor cu copii. „În principiu, poate să existe o familie cu patru copii, care însă nu are nevoie de suport, sau o familie cu un copil, dar care să necesite asistenţa statului. Tocmai de aceea, trebuie făcute anumite evaluări şi reevaluări”, a conchis Viorica Dumbrăveanu.

Un pas important în realizarea reformei sistemului rezidenţial este şi aprobarea planului de acţiuni privind implementarea Programului naţional pentru educaţie incluzivă, program prevăzut până în 2020 şi care urmează a fi definitivat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *