Economie

(ÎNCOTRO?) Gazprom pretinde o datorie de peste 700 de milioane de dolari de la Moldovagaz

O nouă pretenţie financiară a Gazprom-ului faţă de compania moldo-rusă Moldovagaz. În luna februarie 2014, Gazprom a cerut la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Federaţia Rusă încasarea de la Moldovagaz a sumei-record de 743,8 milioane de dolari, datorie pentru gazul livrat în anul 2011. Potrivit Gazprom instanţa nu a decis când va examina cererea depusă.

Nouă pretenţie este a nouă din ultimii şase ani şi aduce valoarea datoriilor ce ar urmă a fi încasate de la Moldovagaz la circa 2,35 miliarde de dolari. Din această suma doar 5% sunt restante ale Chişinăului. Restul sunt datorii acumulate de regiunea transnistreană, care din anul 2006 nu achita nici-un ban pentru metanul livrat de Gazprom.

Astfel dacă în anul 2007 datoria autoproclamatei rmn s-a majorat cu 201,6 milioane de dolari, în anul 2008 cu 297 milioane de dolari, în 2009 cu 436 milioane de dolari, în 2010 cu 523 milioane de dolari, în 2011 cu 702 milioane de dolari, în 2012 cu 839 milioane de dolari, iar în anul 2013 cu 588 de milioane de dolari. Scăderea în anul trecut a volumului acumulării datoriei se datorează reducerii consumului de gaze de către Centrală de la Cuciurgan. În consecinţă, datoriile totale pentru gaze ale regiunii au depăşit deja 4,5 miliarde de dolari.

Anterior administraţia Moldovagaz susţinea că datoriile pretinse de Gazprom sunt acumulate de Tiraspoltransgaz şi că nu are posibilitatea de a influenţă compania din Tiraspol să achite pentru consumul de metan din stângă Nistrului.

Ion Muntean, expert în securitate energetică la IDIŞ Viitorul, consideră că dacă gigantul rus al gazelor dorea cu adevărat recuperarea acestor datorii, atunci mergea mai departe. „Apelarea periodică la instanţa de arbitraj este mai degrabă o procedura necesară pentru a lua de pe umerii Gazprom eventualele probleme de ordin contabil şi fiscal create de aceste restante“, susţine expertul.

În acelaşi timp Ion Muntean nu exclude că problema recuperării datoriilor poate fi utilizată de Gazprom şi Rusia pentru a face presiuni asupra conducerii Republicii Moldova, astfel încât această să accepte, de exemplu, renunţarea la vectorul european şi să se integreze în Uniunea Vamală.

Sursa: mold-street.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *