(ÎNCOTRO?) Gorbunțov contraatacă: Usatîi a organizat asasinarea mea
20 martie 2012. Londra. Bancherul rus ajunge în faţa unui bloc, tastează codul de la interfon şi intră în scară. În câteva secunde apare un bărbat înarmat. Vitalie Proca. Deschide uşa, descarcă un încărcător în omul de afaceri şi fuge. Totul a fost surprins pe camerele de supraveghere.
Acum 3 ani, Gorbunţov a fost condamnat pentru delapidare şi şantaj. Imediat s-a cerut extrădarea lui din Londra, însă autoritatile britanice au refuzat. Aşa că Usatii a ieşit public să ceară ca bancherul să fie adus în ţară prin orice mijloace.
Însă Gorbunţov a primit azil politic în Marea Britanie, la fel ca mulţi alţi oameni de afaceri ruşi. Cu toate acestea, se teme pentru viaţa sa. Proca nu îi mai poate face nimic afaceristului. A fost arestat în Moscova, în februarie 2013, şi a ajuns în arest la Bucureşti, la solicitarea Poliţiei Române.
Urmează să fie judecat pentru tentativă de omor calificat. După ce îşi va ispăşi pedeapsa în România, cel mai probabil, va fi extrădat în Marea Britanie. În urma acuzaţiilor făcute de către Gherman Gorbunţov faţă de Renato Usatii, reporterii Observator au trimis solicitări către Ministerele de Justiţie şi Parchetele din Republica Moldova şi Rusia pentru a afla dacă afaceristul moldovean este anchetat pentru tentativă de omor. Instituţiile menţionate nu au răspuns cererilor.
Afaceristul, Renato Usatii, însă, susţine că nu are nicio legătură cu tentativa de asasinat asupra bancherului rus. Ba chiar ar fi colaborat cu poliţia pentru arestarea lui Gorbunțov.
În timp ce în presa moldovenească controversatul om de afaceri, Renato Usatâi, este menționat doar în contextul acțiunilor sale filantropice, în presa rusă, businessmanul este amintit doar în legătură cu ilegalități și crime.
Portalul rus crimerussia.ru îl descrie pe Renato Usatâi ca fiind un „celebru bancher, originar din Moldova, cu „moravuri” de atac raider, un mecenat grijuliu, patriot și pur și simplu un om bun din cadrul unei grupări criminale”. În articolul „O istorie despre fățărnicie: „fratele Solnțsevski” povestește despre ce l-ar motiva „să facă bine”, autorii pun accent pe faptul că din presa moldovenească reiese că „Usatâi strălucește de bunătate și nu se zgârcește să sponsorizeze evenimente culturale sau sociale cu banii lui „binemeritați”. Mai mult, autorii articolului își manifestă regretul față de faptul că, deși populația are acces la informații, ea refuză să creadă că „iubitul lor mecenat este un criminal”.
Renato Usatâi este menționat frecvent în legătură cu întâmplarea lui Ion Druță, cunoscut sub numele de „Vanea Pisateli”, care nu era de găsit din 2009, anul condamnării sale la 20 de ani de închisoare. Ieri, 4 noiembrie 2014, de ziua de naștere a afaceristului Usatii, interlopul Ion Druță a fost reținut în cadrul unui dosar deschis pentru trafic de arme. Reținerea a avut loc în plină stradă, în apropiere de Academia de Studii Economice din Chișinău.
De la bancă la atentate
Se pare că în 2010 bancherul Gorbunțov a părăsit Rusia „din motive de siguranță” și s-a stabilit în Republica Moldova. Aici, acesta a cumpărat 80 la sută din acțiunile băncii moldovenești „Universalbank”. Peste un an, a apărut un nou coacționar, Renato Usatâi, directorul „Mep Group”. „Este un tip tânăr, dar foarte obraznic, în spatele lui stau oameni mari”, a declarat pentru portalul rus rumafia.com un businessman cunoscut cu Usatâi.
„Atunci între ei a apărut un conflict de interese, care a dus la judecăți crunte. Iar Gorbunțov declara de nenumărate ori că Usatâi este raiderul care i-a furat banca”, scrie „Rusia Criminală”. După ce acțiunile care aparțineau lui Gorbunțov au trecut în posesia companiei „MEP Limited” din Panama, în februarie 2012, Banca Națională a Moldovei a lichidat banca pe motiv de falimentare.
Amintim că ziarul TIMPUL a investigat implicarea lui Usatâi în cazul Gorbunțov și care erau relațiile dintre aceștia. O discuție dintre ei, înregistrată pe Skype, care a avut loc înainte de atentatul la viaţa lui Gorbunţov, scoate la lumină faptul că Renato Usatâi, reprezentantul acţionarilor „Universalbank” de după aşa-zisul atac raider din 2011, se afla în relaţii destul de amicale cu ex-preşedintele băncii, Gherman Gorbunţov, anunţat în căutare internaţională.
Totodată, Usatâi a anunțat că a aflat despre faptul că oponentul său i-a pregătit asasinarea: „Fiindu-mi frică de ceea ce se poate întâmpla, mi-am întărit securitatea și mi-am adus mașina blindată de la Moscova la Chișinău, după care am apelat la poliție.”
sursa: timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!