(ÎNCOTRO?) Praga vinde Rusiei arme americane și germane
Totodată, Rusia a invitat ţările membre NATO la o conferinţă de securitate la Moscova. Publicaţia poloneză Rzeczpospolita relevă că întreprinderi din Republica Cehă vând arme americane şi germane de ultimă generație spre Rusia, în pofida embargoului UE. Praga tace.
În pofida embargoului asupra vânzării de arme Rusiei, pe care UE l-a pus în funcţiune în urmă cu nouă luni din cauza agresiunii ruse în estul Ucrainei, Republica Cehă continuă să vândă părţii ruse ultimele tipuri de arme uşoare americane şi germane. Cotidianul polonez Rzeczpospolita a dezvăluit în această săptămână că două companii ceheşti, Le Caire CZ şi Exim Arms, au exportat arme de foc în Rusia tot anul, deşi după 1 august 2014 a intrat în vigoare embargoul asupra armelor impus de Bruxelles.
Potrivit raportului citat de publicaţie, întreprinderile cehe au vândut mii de arme de provenienţă germană Heckhler Koch (şi SIG Sauer), dar şi Bushmasters americane şi zeci de mii de gloanţe.
Aceste tipuri de arme sunt populare în rândul vânătorilor şi trăgătorilor sportivi, dar şi în rândul forţelor speciale pretutindeni în lume, inclusiv în Delta Force americană şi SAS britanic. Faptul că Rusia doreşte neapărat arme folosite de aceste forţe militare redutabile din SUA şi Germania reprezintă un semn de întrebare – prezenţa acestor arme pe frontul din estul Ucrainei ar fi uşor de explicat pentru Kremlin. Adică, după modelul Putin, care nu ştie nimic, astfel de arme ar însemna implicarea celor două ţări occidentale în acest conflict. Şi bieţii separatişti trebuie ajutaţi cu sisteme de rachete GRAD…
Ministerele Industriei şi de Externe de la Praga au negat aceste acuzaţii potrivit cărora ar alimenta ilegal Rusia cu arme uşoare. Deşi opoziţia nu a dezvăluit nimic, media şi lobby-ul armelor au spart tăcerea autorităţilor. Din cauza luptelor intestine şi diviziunilor privind criza din Ucraina, majoritatea deputaţilor sunt proruşi, declaraţiile publice asupra politicii externe sunt minime.
Manevre şi pe lângă Crimeea
Exerciţii militare de amploare au debutat joi în sudul Rusiei, în nordul şi sudul Caucazului federal, ca şi în bazele militare ruse din Armenia, regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Ossetia de Sud şi Crimeea, peninsula ucraineană anexată anul trecut. Participă peste 2.000 de trupe anti-aeriene şi 500 elemente ale armatei. Aceste manevre sunt susceptibile să fie considerate de Occident ca o demonstraţie de forţă, pe fondul şi aşa tensionat al relațiilor dintre Rusia şi Vest tocmai din cauza crizei din Ucraina. Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că susţine atacul separatist din estul ucrainean cu propriile trupe şi arme.
Patruşev
La Moscova, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de securitate rus, susţine că SUA se bazează pe manifestaţii de masă în Rusia şi a subliniat că Washingtonul încearcă să influenţeze situaţia în diferite regiuni ale lumii, organizează „revoluţii colorate”. El a asigurat că Moscova „a acumulat o marjă de securitate suficientă” pentru a contracara „campania anti-rusă” lansată de SUA „sub pretextul situaţiei din Ucraina”. Iată că, imediat după asasinarea opozantului Boris Nemţov, Patruşev ţine să se refere la o situaţie internă pe care nu o poate controla decât cu acuze aduse Statelor Unite: „Este clar că Washingtonul contează pe o puternică deteriorare a calităţii vieţii în Rusia, pe manifestaţii de masă”.
Iar Putin a avertizat, la rândul său, Consiliul de administraţie al Ministerului de Interne că autorităţile sunt confruntate cu o tentativă de „provocare de război civil” cu ajutorul „tehnologiei culorilor” ca o organizaţie „a acţiunilor ilegale ale străzii”. „Extremiştii sunt din ce în ce mai sofisticaţi”. Într-adevăr, la Kremlin există o temere privind revoluţiile colorate, ca în Georgia sau Ucraina.
sursa: romanialibera.ro