Actualitate

ÎNCOTRO? Rogozin amenință R. Moldova cu război, după declarația votată de Parlament

Într-un comentariu pe contul său de Twitter, Rogozin face o paralelă clară între declarația votată vineri de Parlament și situația din Georgia din 2008, atunci când armata rusă a atacat această țară. „Parlamentul Georgiei, de asemenea, înainte de a ataca Osetia de Sud și pacificatorii noștri, a cerut evacuarea lor”, a comentat Rogozin.

Amintim că în august 2008, trupele militare ruse au atacat Georgia, invocând că apără regiunea separatistă Osetia de Sud. Pe data de 8 august 2008 Rusia a trimis forțe în sprijinul osetinilor. În urma acestui război Osetia de Sud a fost recunoscută ca entitate statală de Federația Rusă, Georgia la rândul ei pierzând de facto controlul asupra acestei regiuni.

Astfel, Rogozin, căruia i-a s-a interzis de Chișinău să vină în Republica Moldova la bordul unui avion militar amenință Republica Moldova cu scenariul georgian. Este de menționat că Rusia deține trupe, armament și muniție militară în regiunea de est.

Parlamentul a adoptat vineri declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării în care nu face nicio amenințare referitor la un posibil atac militar asupra regiunii secesioniste și transmite doar mesaje diplomatice. În declarație, Parlamentul care face apel către Federaţia Rusă să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum şi să-şi retragă muniţiile, armele şi echipamentul militar de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internaţional şi angajamentele sale internaţionale. De asemenea, Legislativul invită mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean să iniţieze discuţii politice privind transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *