Actualitate

(INDUSTRIA VINULUI) Republica Moldova fără propriile soiuri de struguri

Din ce soiuri de struguri se fabrică vinurile moldovenești?

Studiind oferta combinatelor vinicole din Moldova, nouă soiuri de struguri sunt cele mai solicitate pentru fabricarea vinului moldovenesc. Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec, Rara Neagră, Feteasca Regală, Saperavi. Din acești struguri se prepară cele mai selecte soiuri de struguri din Moldova, iar majoritatea lor sunt aduse în țara noastră din Franța, România și chiar Georgia cum este soiul Saperavi. Chiar dacă cele mai populare sunt vinurile albe, acestea nicidecum nu sunt fabricate din sorturile autohtone, afirmă specialiștii.

„Moldova este recunoscută în străinătate cu vinurile albe, acestea fiind și cele mai populare de la noi. Trebuie să recunoaștem că vinurile care pleacă în străinătate sunt fabricate din struguri aduși în țara noastră și adaptați solului prin mai multe metode cum ar fi bunăoară altoirea, una din cele mai cunoscute metode de încrucișare”, a declarat specialistul în oenologie, Gheorghe Nicolăescu. 

Rara Neagră, rară și la ea acasă

Totuși vinificatorii autohtoni se pot lăuda și cu un sort propriu de struguri – Rara Neagră, care este unicul soi rămas de-a lungul timpului la noi în țară și este foarte rară, afirmă specialiștii în viticultură. 

„Rara neagră este unicul sort de struguri de la noi din țară. Vinurile roșii produse din acest sort de struguri se maturează greu, dar sunt foarte căutate, deoarece au un gust foarte bun, iar la nivel de prețuri este cel mai scump și le putem califica drept carte de vizită a Moldovei”, a spus pentru TIMPUL Elena Plescan, reprezentantul vinăriei Purcari. 

Doctorii în viticultură afirmă că mai multe companii au încercat să cultive acest sort de struguri, însă zona cea mai prielnică pentru creșterea lor este sudul Moldovei. 

„Ne mirăm, într-o măsură oarecare, cum de a rezistat acest sort, deoarece putem spune că este unul destul de capricios. Știm că multe companii vinicole au încercat să-l preia, însă doar la sud acesta se dezvoltă cel mai bine. În centru, la Ialoveni și Mileștii Mici se cultivă însă în cantități foarte mici”, a mai spus Gheorghe Nicolăescu. 

„Soiurile pure de struguri, demult au dispărut”

În R. Moldova nu există nici un sort de struguri pur, toate cele existente fiind obținute prin hibridare. 

„Solul evoluează foarte mult, de aici și strugurii au nevoie de o evoluție, iar din aceste motive și poama nu poate rezista. La moment, din câte cunoaștem noi nu există în Moldova nici un soi de struguri pur. Toate sunt obținute prin hibridare. Și acea Fetească regală care este adusă din România la fel a fost adaptată prin hibridare”, a afirmat șeful laboratorului de studiere a viței-de-vie, din cadrul Institutului de Horticultură din Moldova, Tudor Cazac.

Inventăm propriile sorturi? 

Iurie Cazac a afirmat că cercetătorii moldoveni au descoperit mai multe soiuri de-a lungul timpului, însă acestea nu pot fi folosite decât la fabricarea vinului în condițiile casnice. 

„Cunoscutul sort Lidia este descoperit de noi, sau Lidia Albă ori Fragă albă cum mai este numit. Sunt hibride, iar calitatea vinurilor obținute nici pe departe nu corespunde cu standardele internaționale pentru a putea fi exportate. Aceste sorturi la moment putem spune că sunt unele din cele mai populare, însă în lume ele sunt considerate sorturi sălbatice fiind obținute prin metode de altoire primitive și din acest motiv calitatea diferă de la un an la altul. Nu este un sort stabilizat, cercetat în laboratoare”, a mai afirmat Tudor Cazac. 

Cât despre invenții, specialistul ne-a afirmat că lucrează pentru a studia un nou sort de struguri roz care să fie folosiți deocamdată în consum.  

În prezent, în Moldova există 148 500 de hectare plantate cu viță-de-vie, dintre care 60 de hectare sunt plantate cu Rara Neagră.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *