(INFOGRAFIC) Familia Filat ar fi beneficiat de banii furați de la BEM. Legătura dintre firmele lui Shor, indicate în raportul Kroll, și Caravita Co
Raportul Kroll scoate la iveală mai multe companii contractoare de împrumuturi de la două bănci aflate actualmente sub administrare specială, care au apărut anterior în schemele de spălare a banilor făcute publice de fostul deputat Veaceslav Ioniță. Astfel, firmele suspectate de Kroll sunt aceleași care au adus banii sustrași pe contul Caravita Co, companie fondată și administrată de familia lui Vlad Filat.
Auditorii companiei Kroll operează în raportul lor cu Grupul de companii al lui Ilan Shor, fostul președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, care a concetrat împrumuturile suspecte de la BEM în patru companii: Provolirom SRL, Dracard SRL, Caritas Grup SRL și Voximar Com SRL.
Printr-o coincidență sau nu, dar banii împrumutați de trei dintre cele patru companii ale lui Ilan Shor de la Banca de Economii au ajuns după mai multe transferuri prin companii offshore, pe conturile firmei Caravita Co, administrată de nepotul lui Vlad Filat, Vladimir Rusu. Aceste scheme au fost prezentate încă la finele lunii septembrie de Veaceslav Ioniță. Doar în lunile aprilie – iulie 2014, companiile Provolirom SRL și Caristat Grup SRL s-au împrumutat de la Banca de Economii cu aproape un milion de dolari, iar ulterior prin scheme offshore acești bani au ajuns pe conturile Caravita.
Legătura dintre Vlad Filat și furturile din sistemul bancar nu se încheie aici. În raportul Kroll apare compania Alexus Plus, care alături de Proacvacom și alte șapte firme au fost implicate în scandalul de spălare a banilor de la băncile moldovenești. Creditul neperformant al acesteia, de peste 18 milioane de lei, a fost preluat de compania Roseau, procesul de cesiune al căreia este descris de auditorii Kroll.
Anterior, fostul proprietar al companiei Proacvacom a explicat cum a obținut creditul și care a fost miza escrocilor care l-au forțat să facă parte din această schemă. Potrivit lui, unul dintre escroci este Ion Lambantu care i-a propus să ia un credit de 1, 7 milioane de euro de la Banca de Economii pentru dezvoltarea afacerii, dintre care doar 800 de mii de euro îi rămâneau antreprenorului, iar restul erau luați de interpuși.
Schema de contractare a creditelor neperformante prin astfel de firme a fost descrisă simplu de Veaceslav Ioniță.
”Nu aș vrea să fiu învinuit de speculații, cel puțin îmi pare rău că se conturează anumite persoane care niciodată n-am crezut că vor apărea în astfel de liste. Cine? Cel puțin din ceea ce am primit eu se vede foarte clar că din nefericire este o persoană care m-a convins cu cinci ani în urmă să mișcăm Moldova înainte. Domnul Vlad Filat? Domnul Vlad din nefericire exact”, spunea Veaceslav Ioniță.
Implicarea lui Vlad Filat în schema de sustragere a banilor de la Banca de Economii prin astfel de scheme a fost confirmată și de fostul proprietar al companiei Proacvacom.
”Din spusele lui Iurie Drozd eu atunci încă nu-l înregistram. El mi-a declarat că toate aceste furturi de la Banca de Economii cu acordul lui Vladimir Filat. Ion Lambantu a fost urmărit penal din primăvara lui 2012. Și la data de 30 iulie a fost arestat privind furtul banilor de la Banca de Economii”, a spus Ureche.
Compania Alexus Plus, care apare în raportul Kroll, mai este interesantă și prin faptul că ar fi condusă de un defunct. Pentru a nu returna cele 18 milioane de lei Băncii de Economii, Ion Lambantu a falsificat un dosar civil, prin care Alexei Crăciun, decedat anterior, a devenit peste noapte proprietar al companiilor Alexus Plus și Proacvacom.
Totodată, auditorii companiei Kroll au atenționat în raportul lor că pentru a identifica beneficiarii finali ai banilor sustrași din sistemul bancar al Moldovei este nevoie de o investigație mai amplă. Reprezentanții guvernării de la Chișinău au promis că după finalizarea anchetei Kroll, va fi contractată o nouă companiei pentru o analiză mai amplă a situației.
Compania “Caravita Co“ SRL, specializată în achiziţionarea terenurilor și lucrărilor agricole, înregistrată în satul Zolotievca, Anenii Noi, îi aparține nepotului lui Vlad Filat, Vladimir Rusu. Compania are peste o sută de angajaţi şi îşi desfăşoară activitatea în sediul Ipteh, administrat de Ion Rusu, dar fiind în proprietatea lui Vlad Filat. Genurile de activitate ale “Caravita Co“ SRL variază de la cumpărarea și vânzarea imobilelor, până la servicii în agricultură, cultura strugurilor, cultura legumelor și a cerealelor, precum și altele. Deși “Caravita Co“ SRL are un capital social de numai 5400 de lei, Vladimir Rusu, timp de trei ani, a investit doar în terenuri şi agricultură peste 700 de milioane de lei, sau peste 38 de milioane de euro, fapt confirmat și de rapoartele publice ale Agenţiei de Investiţie şi Plăţi în Agricultură – instituție subordonată Ministerului Agriculturii.
Sursa: Realitatea.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!