Actualitate

INIȚIATIVĂ LEGISLATIVĂ: Persoanele care vor dori să devină judecători vor trebui sa aibă minim 25 de ani

Actualmente nu există o reglementare în acest sens, la această funcţie putând candida persoanele care au absolvit facultăţile de drept şi Institutul Naţional al Justiţiei, scrie IPN.

Autorul proiectului, Raisa Apolschii, deputat PDM, susţine că, la absolvirea facultăţii, tinerii au în jur de 22 de ani. În condiţiile legislaţiei în vigoare, ei pot candida la funcţia de judecător la această vârstă. În opinia parlamentarului, lipsa exigenţelor cu privire la vârstă reprezintă circumstanţe care nu pot asigura înfăptuirea justiţiei de către persoane prezumate ca fiind pregătite profesional şi moral.

Deputatul mai susţine că vârsta fragedă şi lipsa aptitudinilor profesionale caracteristice unui jurist pot dăuna şi încrederii justiţiabililor faţă de actul justiţiei. Or, chiar şi în cazul în care capacităţile profesionale nu sunt puse la îndoială la numirea în funcţie, este greu de convins părţile în proces că o persoană numită judecător imediat după ieşirea din banca universitară va da o soluţie corectă de litigiu.

Proiectul urmează să fie dezbătutu în Parlament şi va intra în vigoare dacă va fi votat în două lecturi. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *