Actualitate

Instanța a prelungit arestul la domiciliu pentru ex-deputata Violeta Ivanov cu încă 30 de zile

Violetei Ivanov, vizată în cadrul unor cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte, i-a fost prelungit mandatul de arest cu încă 30 de zile.

Procuratura Anticorupție a prezentat vineri, 4 februarie, rezultatele perchezițiilor efctuate la 13 ex-deputați, vizați în cadrul unor cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte.

Procurorii au efectuat în perioada 2-3 februarie percheziții la domiciliile foștilor deputați, în automobilele acestora, precum și la sediile deținute de rude ale acestora. În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost ridicate calculatoare, telefoane mobile, documente, înscrisuri de ciornă și alte probe, care urmează a fi examinate pentru a stabili relevanța pentru investigațiile efectuate pe aceste cazuri. De asemenea, în locațiile unde au fost efectuate percheziții au depistate mai multe sume bănești, proveniența cărora va fi cercetată în cadrul urmăririi penale.

Potrivit informațiilor oferite de Procuratură, în rezultatul perchezițiilor efectuate la unul dintre cei 13 ex-deputați, în cadrul unui safeu metalic deținut la o instituție bancară au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 65.000 de euro și 30.000 dolari, iar într-un alt depozit bancar, la același deputat au fost depistați 20.000 de dolari și 85.000 de euro.

„În cadrul altor percheziții la domiciliile ex-deputaților au fost depistate la fiecare dintre ei diferite sume de bani. Cea mai mică sumă a fost depistată la unul dintre ex-deputați în mărime de 500 euro, respectiv cea mai mare sumă de bani a fost depistată la domiciliul unui alt ex-deputat în mărime 34.700 de dolari și 44.300 de euro”, au precizat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, au fost reținuți pentru un termen de 72 de ore, cinci ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Procurorii anticorupție au înaintat învinuirea celor cinci ex-deputați reținuți, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Subsecvent, procurorii anticorupție au înaintat demersuri de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 zile, care urmează să fie examinat pe parcursul zilei de astăzi, 4 februarie 2022, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„În partea ce îi privește pe ceilalți ex-deputați, informăm că, până la acest moment au fost recunoscuți și audiați în calitate de bănuiți pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită 6 ex-deputați din Parlamentul Republicii Moldova, urmând a fi audiați încă 2 ex-deputați”, au anunțat reprezentanții Procuraturii. În procesul de audiere în calitate de bănuiți și respectiv învinuiți, aceștia au dat declarații, însă nici unul dintre ei nu recunoaște vinovăția în săvârșirea infracțiunii incriminate.

Amintim că miercuri, 2 februarie, au fost reținuți foştii deputaţi Artur Reşetnicov, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi și Sergiu Sîrbu. Aceștia sunt acuzaţi de îmbogăţire ilicită. Totodată, oamenii legii au descins la alţi nouă foşti parlamentari, care la fel sunt investigaţi pentru îmbogăţire ilicită, în cadrul unor dosare penale deschise pe faptul coruperii unor deputaţi pentru ca aceştia să părăsească fracţiunea din care făceau parte.

Potrivit informaţiilor preliminare, în unele cazuri, cheltuielile foștilor parlamentari ar depăşi veniturile cu 4,6 milioane de lei. În alte cazuri, diferenţa este de 350 de mii de lei. De altfel, procurorii investighează provenienţa a 47 de bunuri imobile şi 13 autoturisme. Cei 13 foști parlamentari bănuiți de îmbogățire ilicită sunt ex-deputații comuniști care în luna decembrie 2015 au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor (PCRM), iar ulterior au creat o platformă social-democrată, platformă care a aderat atunci, la scurt timp, în Parlament, la Partidul Democrat din (PDM).

Cei 14 deputați care au părăsit atunci PCRM sunt Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Alexandru Banicov, Vladimir Vitiuc, Victor Mîndru, Sergiu Stati, Anatolie Gorilă, Boris Golovin, Petru Porcescu, Anatolie Zagorodnîi, Galina Balmoș, Igor Vremea, Elena Gudumac, Corneliu Mihalache.

13 dintre cei 14 foști deputați sunt cercetați acum pentru îmbogățire ilicită. 

Sursa: sinteza.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *