Actualitate

Instituțiile de drept din Moldova vor fi evaluate de două misiuni de experți ai UE

Potrivit Ambasadorului UE, prima Misiune și-a început activitatea la 30 noiembrie curent, iar cea de-a doua va veni în Republica Moldova în luna ianuarie 2016.

Tapiola a menționat că reforma în domeniul justiției rămîne prioritate pentru relația UE-RM. Potrivit lui, situația din acest sector este complicată.

„Avem angajamentul Guvernului încă din 2011, de a reforma sectorul justiției și de a utiliza investițiile europene pentru a genera beneficii. Din păcăte însă, reforma a stopat”, a declarat șeful Delegației UE.

„Scopul final al acestei evaluări este de a oferi sfaturi şi recomandări privind structura şi activităţile instituţiilor-cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă a justiţiei, sistemul anti-spălare de bani şi sistemul anti-corupţie”, a precizat oficialul european.

La rîndul său, premierul interimar a spus că, venirea acestor Misiuni în RM este un pas absolut necesar pentru sectorul justiției și cel anticorupție.

Precizăm că misiunile europene de evaluare vor verifica instituțiile: Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională pentru Integritate, Curtea Constituţională, Institutul Naţional de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie, Ombudsmanul şi Ministerul Justiţiei.

sursa: politics.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *