Externe

Întâlnirea președintelui chinez cu Putin, un impuls pentru liderul izolat al Rusiei

Liderul chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească cu Vladimir Putin la Moscova, într-un impuls politic pentru președintele rus izolat, după ce Curtea Penală Internațională l-a acuzat de crime de război în Ucraina.

Guvernul lui Xi nu a oferit detalii despre ce speră să realizeze liderul chinez. Xi și Putin au declarat că au o “prietenie fără limite” înainte de atacul din 2022 din februarie asupra Ucrainei, dar China a încercat să se prezinte ca fiind neutră. Beijingul a cerut o încetare a focului luna trecută, dar Washingtonul a spus că acest lucru ar ratifica câștigurile Kremlinului pe câmpul de luptă.

Guvernul chinez a declarat că Xi va vizita Moscova de luni până miercuri, dar nu a dat nicio indicație cu privire la data plecării sale. Guvernul rus a declarat că Xi urma să sosească la prânz și să se întâlnească mai târziu cu Putin.

China privește Rusia ca pe o sursă de petrol și gaze pentru economia sa avidă de energie și ca pe un partener în a se opune la ceea ce ambele consideră a fi dominația americană în afacerile globale.

Întâlnirea le oferă lui Putin și Xi o șansă de a arăta că au “parteneri puternici” într-o perioadă de relații tensionate cu Washingtonul, a declarat Joseph Torigian, expert în relațiile chinezo-ruse la American University din Washington.

“China poate semnala că ar putea face chiar mai mult pentru a ajuta Rusia și că, dacă relațiile cu Statele Unite continuă să se deterioreze, ar putea face mult mai mult pentru a permite Rusiei și pentru a ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei”, a declarat Torigian.

Relațiile Beijingului cu Washingtonul, Europa și vecinii săi sunt tensionate de disputele legate de tehnologie, securitate, drepturile omului și de modul în care Partidul Comunist de guvernământ tratează Hong Kong-ul și minoritățile musulmane.

Unii comentatori au subliniat o posibilă paralelă între pretențiile Rusiei asupra teritoriului ucrainean și pretențiile Beijingului asupra Taiwanului. Partidul Comunist susține că insula democratică autonomă, care s-a despărțit de China în 1949 după un război civil, este obligată să se unească cu China continentală, prin forță dacă este necesar. Guvernul lui Xi și-a intensificat eforturile de intimidare a insulei prin zboruri de avioane de vânătoare în apropiere și lansarea de rachete în mare.

Alegătorii taiwanezi vor alege un nou președinte anul viitor, iar într-o încercare aparentă de a influența sentimentele, fostul președinte Ma Ying-jeou, din partea Partidului Naționalist de opoziție, va vizita China săptămâna viitoare.

Sursa AP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *