Inteligenţa se păstrează cu o hrană bună
Peştele gras (tonul, somonul, macroul, heringul, sardinele) conţine acizi graşi Omega-3, esenţiali pentru stimularea memoriei. Rolul lor este cu atât mai important cu cât acizii Omega-3 sunt componenţi importanţi ai membranelor celulare cerebrale.
Legumele uscate (linte, năut, fasole) sunt bogate în fibre şi au rolul de a echilibra indicele glicemic. Ţine minte că cerealele pe care le consumi dimineaţa pot furniza creierului porţia zilnică de energie, iar glucoza reprezintă un adevărat combustibil pentru creier.
Bananele sunt bogate în mag¬neziu şi vitamina B6, care îmbunătăţesc funcţiile mentale.
Ficatul de viţel sau de pui conţine fier (ce transportă oxigenul către creier), precum şi mai multe vitamine din complexul B, care influenţează pozitiv coeficientul de inteligenţă.
Fructele roşii (coacăze, căpşuni, zmeură, afine, mure) sunt considerate adevărate mine de vitamina C şi de antioxidanţi, care asigură o bună irigare a creierului.
Ouăle, aliment complex, conţin lecitină şi asigură o bună funcţionare a celulelor nervoase.
Ciocolata neagră îmbunătăţeşte circulaţia sangvină la nivelul creierului şi ajută în tratarea insomniei. Flavonoizii din cacao antrenează funcţiile mentale, iar magneziul şi antioxidanţii cresc nivelul de oxigen din creier.
Spanacul conţine acid folic şi sporeşte capacitatea de concentrare.
Aditivii alimentari ne fură isteţimea
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Southampton a evidenţiat faptul că inteligenţa copiilor este afectată de şase aditivi alimentari, printre care şi E110, folosit la dulciuri şi sucuri.
Coeficientul de inteligenţă al subiecţilor poate scădea până la cinci puncte în cazul copiilor care consumă produse ce conţin aceşti aditivi. Alţi inamici ai performanţelor intelectuale sunt carenţa de iod, grăsimile, fumatul şi alcoolul.
Ceaiul verde face bine creierului
Virtuţile ceaiului verde au fost evidenţiate de o cercetare care a subliniat că această plantă este excelentă pentru buna funcţionare a activităţii cerebrale. Mai mult, ceaiul verde împiedică îmbătrânirea celulelor nervoase şi chiar protejează creierul de boala Alzheimer.
Salvia, rozmarinul, chimenul, urzica, ghimbirul, traista-ciobanului, mătasea de porumb, roiniţa, ventrilica, precum şi soia şi cura cu polen dau rezultate bune în stimularea gândirii.
Ştiai că…
…orezul brun este o sursă de energie pentru creier?
…copiii cu un coeficient mare de inteligenţă sunt mai predispuşi să devină vegetarieni ca adulţii?
…micul dejun, hidratarea şi mesele regulate menţin creierul în formă?
…potrivit unor studii, copiii hrăniţi la sân au un coeficient de inteligenţă mai mare? Acest lucru s-ar datora acizilor graşi din lapte, care ajută la dezvoltarea creierului.
(Timpul Suplimentul Femeia)