Politică

(INTERVIU) Iliescu: Putin pune în pericol suveranitatea Republicii Moldova!

Totodată, acesta avertizează că, grație jocurilor de glezne operate la nivelul guvernului fantomă de la Tiraspol, tendințele expansioniste ale Moscovei pun în pericol suveranitatea Republicii Moldova.

Cum comentați anexarea Crimeei la Federația Rusă?

Ion Iliescu: Grava criză de la Kiev, atitudinea sfidătoare a Rusiei și referendumul din Crimeea au facilitat o situație geopolitică mai mult decât delicată la granițele țării noastre. Este cât se poate de clar că, prin anexarea rapidă a Crimeei, Federația Rusă a întreprins un act de forță majoră, un act care a modificat o realitate istorică, și care a încălcat decisiv regulile jocului.

Să nu uităm că, după destrămarea Uniunii Sovietice, a apărut un nou context politic care a permis înființarea statului independent Ucraina, a Belarusului și a statelor baltice. Ori, prin acțiunile sale radicale, Vladimir Putin a încălcat toate aceste reguli ale jocului, și a generat o adevărată dispută mondială care va aduce prejudicii semnificative tuturor părților implicate. E o certitudine că ne aflăm în fața unui act de forță care a schimbat o realitate istorică. Firește, Vladimir Putin este pe deplin conștient de toate aceste consecințe.

Credeți că inflamarea spiritelor în Transnistria este un semnal că expansiunea rusească vizează și Republica Moldova, ca miză integrală?

Ion Iliescu: În realitate, situația este deosebit de complexă și comportă multe necunoscute. Cel mai negativ aspect al acestei probleme de politică externă rezidă în încercarea transnistreană – hotărâtă la nivelul guvernului fantomă de la Tiraspol – de a atrage și de a implica Federația Rusă în această zonă delicată, din imediata apropiere a granițelor României. Ce au făcut ei – prin transmiterea unei scrisori către Duma de Stat referitoare la anexarea fâșiei transnistrene la Rusia – este un act samavolnic care pune în pericol suveranitatea Republicii Moldova. Pornind de la această tentativă absurdă, apar multe semne de întrebare… Aceasta în condițiile în care, dincolo de Nistru, populația rusofonă reprezintă o majoritate.

Care trebuie să fie, în opinia dumneavoastră, poziția oficială a autorităților de la București, în raport cu aceste acțiuni ale guvernului de la Kremlin?

Ion Iliescu: Oficial, România va adopta, în totalitate, pozițiile decise în cadrul structurilor internaționale, din care face parte: UE și NATO. Aceasta este obligația noastră, ca parteneri cu drepturi depline. Însă, în funcție de viitoarele evoluții din Transnistria, dar și în funcție de atitudinea Moscovei, atât instituțiile abilitate ale statului, cât și forțele politice responsabile din România trebuie să avertizeze UE și celelalte structuri internaționale despre orice acțiune care poate periclita, într-un fel sau altul, independența Republicii Moldova. Suntem datori să fim vigilenți și să taxăm orice derapaj care are loc dincolo de Nistru. Luările de poziție pe acest subiect – care ne privește în mod special, din rațiuni de istorie, sânge și limbă – sunt binevenite.

Totodată, prin pozițiile exprimate, trebuie să ajutăm la conturarea unui cadru adecvat în vederea organizării unei dezbateri raționale pe marginea acestei probleme care, iată, aduce neplăceri tuturor părților implicate. La urma urmei, avem de-a face cu o criză politică și diplomatică. Pe de altă parte, România trebuie să depună toate eforturile pentru a ajuta Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană. Este datoria noastră, de frați mai mari.

Să trecem la o altă problemă cu implicații de politică externă. În urma marșului extremist organizat la Târgu Mureș, mai mulți cetățeni ungari – printre care doi membri Jobbik, dar și lideri ai Gărzii Maghiare – au primit interdicție în România. Cum comentați această decizie?

Ion Iliescu: Decizia este salutară! Este foarte bine că s-a luat o astfel de măsură severă împotriva extremiștilor maghiari care militează pentru autonomia teritorială a inexistentului ținut secuiesc. Să ne mai scutească… Acum, așa-zișii politicieni din Jobbik au aflat că nu își mai pot face de cap pe teritoriul unui stat vecin. Să stea la ei acasă și să organizeze câte parade vor. Doar că la Budapesta, și nu pe pământ românesc.

sursa: ziuanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *