CSI / Rusia

(INTERVIU) „Putin are creierul diferit, e un mic Ivan cel Groaznic”

După începerea conflictului ruso-georgian din 2008, celebrul cântăreţ şi actor Vahtang Kikabidze a adoptat o poziţie critică faţă de autorităţile ruse. Din această cauza actorul de origine georgiana s-a confruntat cu răceală din partea colegilor săi din Rusia, a fost în mod repetat criticat şi trecut chiar pe „lista neagră” a Kremlinului.

– Când, în 2008, Rusia a invadat Georgia, dvs., în ciuda popularităţii printre ruşi aţi refuzat să mai mergeţi în turnee în Rusia. Nu regretaţi decizia?

– Rusia este o ţară mare şi aveam mult de lucru acolo, dar din 2008 nu am mai făcut niciun proiect în Rusia. Când vreau să cant în limba rusă, vin în Ucraina să cant. Când am refuzat Decoraţia ( în 2008, Vahtang Kikabidze a refuzat Ordinul Prieteniei din partea lui Puţin, în semn de protest faţă de invazia Rusiei în Georgiei), am făcut-o pentru că mi-ar fi fost ruşine să privesc în ochii nepoţilor. În ultimii ani, mulţi artişti din Ucraina au avut de făcut o alegere grea: să meargă în Rusia în turnee sau să le refuze. Fiecare trebuie să decidă pentru el însuşi. Dar, când ai tăi sunt luaţi la bătaie, iar tu te duci la agresor şi cânţi – e chiar indecent. Cu toate acestea, decizia dvs. a provocat indignare în rândul colegilor din Rusia… Da, când a început războiul, prietenii din Rusia au scris o mulţime de lucruri urâte pe internet. Oameni foarte celebri, de altfel. Şi acum ei neagă că ar fi scris…

– După incidentul Porecenkov (actor rus care în faţă camerelor a tras cu mitralieră spre poziţiile ucrainenilor), în Rusia au început să vorbească despre faptul că într-un mediu artistic mai bine să rămâi neutru. Sunteţi de acord cu această opinie?

– Cum poţi fi în afară politicii? Iată m-a sunat nu demult soţia şi spune, ai fost trecut pe „lista neagră” a lui Puţin. În afară de mine acolo mai sunt Makarevici, Şevciuk, vedete occidentale, cântăreţi, muzicieni … eu spun, în sfârşit am o companie bună (rade).

– Credeţi că în Rusia sunt hărţuiţi cei care nu sunt de acord cu politică Kremlinului?

– În Rusia, oamenii care locuiesc acolo sunt nevinovaţi. Problema e Kremlinul. Aşa a fost întotdeauna, pus pe cucerire. Oamenii se tem să rostească un cuvânt. Cum să se ajungă la astfel de mizerii? Dar există o justiţie supremă. Atacul Kremlinului asupra celor slabi, asupra unei alte ţări ortodoxe… Dumnezeu îl va pedepsi pe el (Vladimir Putin). Va sfârşi urat. Pentru că dacă oamenii din Rusia se vor răscula, din gaură de şarpe îl vor scoate. Ei nu iartă uşor.

– Credeţi că Rusia nu a atins masă critică că oameni să riposteze?

– Oamenilor le este frică. Cu toţii am trăit rău în Uniunea Sovietică. Şi nu mai puteam scapă din asta. Dar ce se întâmplă în Rusia, în opinia mea, este ceva ciudat. Iată ieri au arătat poze cu Puţin, s-a spus că sunt de ieri, când de fapt sunt poze mai vechi, da acum câţiva ani … Ei bine, minciună demnitarilor din Rusia a devenit aproape politică oficială … Acest lucru a existat şi înainte. De exemplu, atunci când Lavrov (ministrul de externe rus), apropo, este armean din Tbilisi, a declarat oficial că Georgia a declarat război Rusiei. Păi toţi oamenii din Georgia încap într-un cartier din Moscova! Şi toţi ascultau cu gravitate… Ce vrea el (Putin), eu nu pot să înţeleg. Are de toate. Are pământ, are petrol, gaz, naţiune educată, literatură bună. Totul! Vrea Uniunea Sovietică înapoi? Păi tot ei au distrus-o. Oamenii sunt nevinovaţi. Aşa cum arată experienţă tristă a Ucrainei, pentru a recrea Uniunea Sovietică, lui Vladimir Putin Rusia nu îi este suficientă … Dacă va amintiţi, înainte principalii inamici erau estonieni, dar i-au lăsat în pace, apoi, brusc – Georgia. Acum Ucraina … Am fost foarte supărat când s-a întâmplat în Crimeea. Tatăl meu a fost jurnalist, de aceea nu a fost luat pe front. Dar el a insistat să meargă. Îi spunea mamei mele că îi era ruşine să meargă pe stradă, şi a plecat în 1942, a murit în Kerci (Crimeea). El a mers să lupte pentru patrie şi a murit pentru patrie. Dar ce patrie este ţară care vrea să te strivească? Când am văzut tancuri în Georgia, am înlemnit, nu îmi venea să cred. În acea zi am plecat de la Batumi, după 20 de km mă sună fiica mea, îmi spune: „Întoarce-te, au început să bombardeze …” Cred că Kremlinul o face voit, agitată toate ţările. Statele baltice le-a agitat, Ucraina, Georgia. Dacă te uiţi la televizor, am impresia că suntem în mod evident pregătiţi pentru „cizma rusească”.

– Credeţi că vor continuă anexările?

Anexarea continuă şi e ceva serios. Şi are loc că şi cum nimic nu se întâmplă. De exemplu, la 35 km de Tbilisi este un mic oraş – Gori, unde s-a născut Stalin. După 2008 acolo s-a ridicat o îngrădire „de frontieră”. Dar în fiecare dimineaţă, această „frontieră” se mută un pic pe teritoriul georgian. Cei care guvernează acum în Georgia au banii în Rusia. Probabil, că au fost chemaţi şi li s-a spus: „mergeţi şi stricaţi tot ce se poate strică”. Prin urmare, încearcă să-i divizeze pe georgieni. Pentru că Europa să spună: „în primul rând rezolvaţi-va problemele şi apoi veniţi la noi”.

– Şi ce se poate face în această situaţie?

O mare putere este acum nouă generaţie. În Georgia, tinerii sunt foarte critici cu puterea. Pe vremea lui Mişa (ex-preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili) au început să ne aducă educatori din întreagă lume. La început nu am înţeles, şi apoi, dintr-o dată, toţi copiii noştri vorbeau limba engleză. Pretutindeni! Acum, din păcate, guvernul a încetat aceste lucruri, dar tinerii deja sunt diferiţi.

– În ultimii ani, mulţi georgieni au fost angajaţi de autorităţile ucrainene. Ce părere aveţi despre asta?

– Acum aveţi o echipa bună. Cred că vor face treaba serioasă. În Ucraina corupţia a fost mereu foarte mare. Ce fac acum este bine. Doar oamenii, ucrainenii, trebuie să aibă răbdare. Georgia este o ţară mică, aşa că a fost mai uşor cu corupţia. De exemplu, m-am trezit într-o dimineaţă şi toţi poliţiştii rutieri au dispărut de pe stradă. Nu am înţeles ce se întâmplă. După două luni din nouă academie de poliţie rutieră au venit alţi poliţişti. Băieţi tineri, înalţi, fără burţi, vorbitori de limbi străine … Schimbarea a fost foarte vizibilă. Oamenilor nu le venea să creadă. De aceea, eu sunt un optimist şi cred că şi voi, de asemenea, veţi reuşi. Din păcate, în afară de reformele dureroase, lucrurile sunt complicate de conflictul în desfăşurare în partea de est a Ucrainei … Da, totul a fost regizat … Noi încercăm să negociem … Cu cine, cu asta (Putin)? Eu nu-l cred. Cât timp va fi în viaţă, nimic bun nu va fi. El are creierul altfel construit. Este un mic Ivan cel Groaznic. Dar şmecheria este că Ucraina nu este o ţară mică şi nu poţi să te porţi aşa cu o ţară mare. Dacă o să va ridicaţi militar, nimeni nu va putea să va mai facă nimic.

– În timpul conflictului din Georgia, aţi spus odată că, dacă aţi fi fost mai tânăr, aţi fi mers pe front?

– În perioada de început a războiului eram cu un prieten la masă şi vorbind i-am spus: „Imaginează-ţi, ei (ruşii) veneau în vizite, noi îi primeam omeneşte, iar apoi brusc, au venit călare pe tancuri”. Şi apoi am scris un cântec anti-război. Nici nu ştii cum plângeau spectatorii ucraineni la această melodie la un concert în Lviv (pe 16 martie)! Acum suntem toţi îngrijoraţi pentru copii, toţi alergăm, ne zbatem. Prin urmare, principalul lucru este să fie pace. În Georgia, avem o regiune – Guria. Şi acolo primul toast este întotdeauna „pentru pace”. Când eram mic, nu înţelegeam. Acum am înţeles. Visul meu este să văd ziua în care vom avea o viaţă liniştită.

sursa: unian.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *