Internațional

Într-o scrisoare adresată Casei Albe, Prigojin cere să afle de ce delicte este acuzat grupul Wagner

Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, a publicat sâmbătă, 21 ianuarie, o scurtă scrisoare pe care a adresat-o Casei Albe şi în care cere să i se spună de ce delicte este acuzată compania sa, după ce Washingtonul a anunţat noi sancţiuni împotriva grupului paramilitar rus, transmite Reuters și Agerpres.

Menționăm că purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că Wagner, care luptă alături de armata rusă care a invadat Ucraina şi îşi asumă meritele pentru progresele înregistrate pe câmpul de luptă, a fost desemnată drept o importantă organizaţie criminală internațională.

O scrisoare în limba engleză adresată lui Kirby şi postată pe canalul de Telegram al serviciului de presă al fondatorului grupului Wagner, menţiona: ”Dragă domnule Kirby, puteţi clarifica vă rog ce delict a fost comis de PMC Wagner?”.

Kirby a numit Wagner ”o organizaţie criminală care comite atrocităţi la scară largă şi abuzuri împotriva drepturilor omului”, aminteşte Reuters.

Luna trecută, Casa Albă a anunţat că Wagner a preluat un transport de armament din Coreea de Nord pentru a sprijini forţele ruse din Ucraina.

Ministerul de Externe de la Phenian a calificat informaţia drept ”lipsită de temei”, iar Prigojin a dezminţit la rândul său cu acel prilej că ar fi preluat acel transport, numind relatarea ”bârfe şi speculaţii”, relatează Agerpres.

Washingtonul a restricţionat relaţiile comerciale cu Wagner în 2017 şi apoi din nou în decembrie 2022, în încercarea de a limita accesul grupării la armament.

Şi Uniunea Europeană a impus sancţiuni în decembrie 2021 împotriva grupării Wagner, care a fost activă în Siria, Libia, Republica Central-Africană, Sudan, Mozambic şi Mali, precum şi în Ucraina.

Prigojin a descris Wagner drept o forţă complet independentă, care are propriile avioane, tancuri, rachete şi artilerie. El este pus sub urmărire în SUA pentru amestec în alegerile americane, lucru pe care Prigojin a recunoscut în noiembrie trecut că l-a făcut şi că va continua să-l facă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *