Actualitate

Într-un sat din raionul Drochia vulpile se plimbă liniștit prin sat și le fură păsările oamenilor

Potrivit primarului, vulpile s-au adunat într-o casă părăsită în care oamenii au aruncat gunoaie, ca să caute de mâncare acolo. Vulpile și-au făcut vizuină și într-o râpă dintr-o mahala a satului. Ba mai mult, acestea au început să se plimbe prin sat, fără a se teme de oameni.

„Nu găsesc nicio soluție cum să înlătur problema cu puterile proprii. Cred că singura soluție este doar împușcarea lor”, spune primarul. Veaceslav Babuci s-a adresat Poliției și Asociației Vânătorilor, dar i s-a spus că este interzis împușcatul în localități. „Situația este gravă și nu doar la Fântânița. Orice primar are probleme și cu vulpile și cu câinii vagabonzi”, mai spune primarul.

Contactat de IPN, Vitalie Grimalschi, șeful Direcției politici în domeniul biodiversității din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, a declarat că nu ține de responsabilitatea Inspectoratului să intervină în astfel de cazuri. Problema invaziei vulpilor în localități este la scară largă. Guvernul a aprobat recent regulamentul privind vânătoarea în sezonul 2018-2019 și a stabilit că vulpile pot fi împușcate nelimitat. Problema este însă că în localități Legea regnului animal interzice vânătoarea, pentru că acest lucru prezintă pericol pentru populație. „Academia de Științe poate să prezinte studii științifice cum se poate de scăpat de această specie dăunătoare prin alte modalități, poate există o practică internațională. Împușcarea se pedepsește contravențional”, a mai spus responsabilul de la Inspectoratul Ecologic de Stat. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *