Eveniment

(INVESTIGAȚIE) Oligarhii din spatele Sheriff spală bani în Insulele Virgine Britanice

Afacerile secrete ale celor doi magnaţi transnistreni sunt developate de documentele confidenţiale obţinute de International Consortium for Investigative Journalism şi analizate în cadrul proiectului OffshoreLeaks la care Centrul PARTICIP a avut acces.

Gigantul Sheriff a fost fondat în 1993 de foştii miliţieni Victor Gushan şi Ilya Kazmaly şi, în scurt timp, a devenit compania nr.1 în regiune. Sheriff deţine cea mai mare reţea de benzinării şi de magazine din regiunea transnistreană, o companie de construcţie, o tipografie, o agenţie de publicitate etc. În plus, SRL Sheriff este coproprietară a companiei de telefonie mobilă Interdnestrcom, clubului sportiv Sheriff, Combinatului de panificaţie din Tiraspol, Fabricii de vinuri şi coniacuri Kvint etc. 

Patru dintr-o lovitură

Până acum se ştia în mare parte numai despre afacerile transnistrene ale lui Gushan şi Kazmaly. Existau bănuieli că foştii miliţieni ar avea interese şi-n alte părţi ale lumii, nu şi dovezi. Documentele OffshoreLeaks arată că în aprilie 2004, Gushan şi Kazmaly au fondat pe Insulele Virgine Britanice patru companii offshore. Până atunci cei doi nu deţineau nicio companie în paradisul fiscal din Marea Caraibelor. Prima companie offshore din palmaresul lui Gushan şi Kazmaly este Vanora Financial Ltd., fondată la 6 aprilie 2004 şi înregistrată în Drake Chambers, Road Town Tortola, Insulele Virgine Britanice. În scurt timp, la 20 aprilie 2004, cei doi au devenit directori şi acţionari ai companiei Civilpark Limited, fondată în mai 2001 de cipriotul Stelios Ioakim. Trei zile mai târziu, patronii Sheriff au fondat alte două companii – Mentor Financial Ltd. şi Orion Intervest Ltd.

Intermediarul, o companie dubioasă

Ce i-a determinat Gushan şi Kazmaly să devină activi în industria offshore în aprilie 2004? Răsfoind istoria companiei Sheriff, am aflat că în 2004 a fost extinsă reţeaua de magazine a firmei în Slobozia şi Râbniţa, iar un an mai târziu Sheriff a privatizat Combinatul de panificaţie din Tiraspol şi depozitul petrolier din Râbniţa. Compania a continuat să prindă la muşchi şi-n 2006, atunci când a procurat Fabrica de vinuri şi coniacuri Kvint din Tiraspol. Coincidenţe?

Firmele offshore au fost înregistrate prin intermediul companiei Commonwealth Trust Limited, o firmă din Insulele Virgine Britanice care creează pentru clienţi de pretutindeni firme şi trusturi în străinătate. Potrivit OffshoreLeaks, autorităţile din Insulele Virgine au descoperit că între 2003 şi 2008 Commonwealth Trust Limited a încălcat în mod repetat legislaţia pentru combaterea spălării banilor din insulă prin faptul că nu verifica şi înregistra trecutul şi identitatea clienţilor. „Această firmă în special avea în interiorul ei probleme sistemice legate de spălarea banilor”, a declarat anul trecut un oficial din cadrul Comisiei pentru Servicii Financiare din BVI.
Datele obţinute de ICIJ arată că Commonwealth Trust Limited nu verifica de cele mai multe ori cine este clientul real şi ceea ce dorea acesta să facă – o verificare care este vitală, spun experţii în spălarea banilor, în prevenirea fraudelor şi a altor activităţi ilicite în lumea off-shore.

Sheriff, clientul fondatorilor săi

Centrul „PARTICIP” a aflat că Orion Intervest Ltd a avut relaţii comerciale cu SRL Sheriff. La 23 martie 2012, compania Sheriff a fost amendată de vama din Tiraspol pentru încălcarea legislaţiei vamale a Transnistriei. Sheriff a contestat actul administrativ la Curtea de Arbitraj din Tiraspol. În hotărârea sa, Curtea a menţionat, printre altele, că Orion Intervest Ltd. este unul din „furnizorii de produse” al companiei Sheriff. Prin urmare, Gushan ar importă produse în Transnistria prin intermediul companiei sale offshore. Nu este exclus că firmele offshore sunt sau au fost folosite în aceste scopuri de patronii Sheriff.

Am solicitat Serviciului Vamal al Republicii Moldova să ne prezente informaţii despre tranzacţiile de import-export efectuate prin vămile Republicii Moldova, în perioada 2005-2013, de către sau prin intermediul companiilor offshore deţinute de Gushan şi Kazmaly. Ni s-a răspuns că „informaţia solicitată nu poate fi prezentată, deoarece se consideră confidenţială”.

L-am contactat pe Victor Gushan pentru a discuta despre relaţiile dintre Sheriff şi companiile sale offshore, însă acesta nu ne-a răspuns la mesaje. Ilya Kazmaly nu se află la conducerea companiei din aprilie 2012 şi, pare-se, a părăsit şi Transnistria.
Centrul PARTICIP va continua să investigheze activitatea celor patru companii offshore.

Kazmaly, director de offshoruri

Documentele analizate în cadrul proiectului OffshoreLeaks arată că Ilya Kazmaly are interese în alte trei companii offshore înregistrate pe Insulele Virgine Britanice. La 2 mai 2007, Kazmaly împreună cu Branislava Grozdanovic, domiciliată în Cipru, au devenit directori ai companiilor offshore Minos Marketing Ltd., Morganton Investments Ltd. şi Palac Trading Ltd. Cele trei firme au fost fondate în mai 2005 de compania Eurotrade Nominees Ltd. E curios că Grozdanovic şi Stelios Ioakim, cipriotul de la care Gushan şi Kazmaly au preluat compania offshore Civilpark Limited, au avut ambii legături cu banca Unikor din Federaţia Rusă. Coincidenţe?

Afacerile lui Kazmaly, Grozdanovic şi Ioakim sunt subiectul unei noi investigaţii. Vom reveni.

Sursa investigației: particip.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *