Ioan Paulencu: Vreau să fac filmul „Nunta străbunilor”

Imediat după absolvirea şcolii, a lucrat muncitor la căile ferate, la parcul de tramvaie, la reţeaua de drumuri regionale. Paralel, cânta în corul bisericii din sat. La vârsta de 19 ani a însuşit meseria de modelier-cizmar. Apropo, mai coase şi azi cizme, chiar dacă este solist al Operei Naţionale şi conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Abia la vârsta de 26 de ani i s-a îndeplinit visul, devenind student la Institutul de Arte din Chişinău. Concomitent, a cântat în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii din Chişinău. Din 1972, este solist al Operei Naţionale.
Vara aceasta, maestrul Ioan Paulencu s-a odihnit la Constanţa, România. „Mi-am dorit mult să-mi văd ţara, pentru că am fost şi sunt român, fapt pentru care am avut de suferit enorm de mult”, zice marele artist.
Pe lângă studenţii de la Academie şi de la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, el are mai mulţi învăţăcei care studiază canto în particular. Unul dintre ei este un poliţist, care s-a învrednicit de Premiul I la Festivalul-concurs naţional al cântecului patriotic. „Imediat după festival, acesta a fost avansat la gradul de căpitan”, ne spune, zâmbind cu subînţeles, Ioan Paulencu.
Maestrul e nespus de fericit că, de curând, şi-a finisat construcţia unei căsuţe la Chişinău. Mai are una la baştina sa, unde şi-a plantat şi o livadă. „Anul acesta am cules peste 500 kilograme de mere”, ne spune el cu mândrie.
De mai bine de un an, în fiecare duminică, între orele 11.00-13-00, el prezintă la postul de radio „Vocea Basarabiei” emisiunea „Tezaur folcloric românesc”. „Aici promovez cele mai tinere şi mai înzestrate talente. Nu uit nici de cei care au stat la baza înfloririi folclorului nostru: Nicolae Sulac, Maria Drăgan, Angela Păduraru, Teodor Negară, Vasile Marin, Zinaida Julea, Valentina Cojocaru ş.a.”, afirmă el.
În afară de rolurile din teatru, mândria distinsului cântăreţ şi profesor de canto sunt discipolii săi. Bunăoară, Neonela Duplei, solistă a Orchestrei Ansamblului Academic de Stat de dansuri şi cântece populare, a luat Marele Premiu la ediţia din anul curent a Festivalului naţional de romanţe „Crizantema de Argint”.
Maestrul Paulencu a realizat filmul „Cuvânt pentru Mesia”, ce are la bază legenda naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Intenţionează să mai facă un film – „Nunta străbunilor”, dar n-are bani. La solicitarea ascultătorilor postului de radio „Vocea Basarabiei”, a deschis şi un cont, în care aceştia, în majoritatea lor ţărani, varsă câte un leuţ. „Vreau ca lumea să mă ajute să fac acest film. Rog ziarul TIMPUL să mă susţină. Iată datele bancare: Victoriabank, filiala nr. 3 Chişinău, cod bancar: VICBMD2X416. Contul în lei şi cel în euro: 22332039210”, ne-a rugat maestrul. El a mai solicitat Companiei „Orange” ca aceasta să le acorde clienţilor posibilitatea să transfere, prin SMS, câte un leu-doi.
Maestrul a elaborat şi un manual absolut inedit – „Metoda şi specificul predării cântecului şi romanţei populare româneşti”, un manual care nu există nici în R. Moldova şi nici în România. Acesta, de asemenea, e gata pentru tipar. Un singur lucru îi lipseşte – finanţarea…