Actualitate

Ion Barbu – poetul și matematicianul. 120 ani din ziua nașterii

A fost matematician, dar și unul dintre cei mai importanți poeți interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc. Încă de pe băncile liceului a demonstrat deosebite aptitudini de matematician și-și publică remarcabile articole în revista „Gazeta matematică”. În același timp, Dan Barbilian (Ion Barbu) își dezvoltă și pasiunea pentru poezie.

Dan Barbilian colaborează la revista literară „Sburătorul”, adoptând, la sugestia lui Eugen Lovinescu, ca pseudonim numele bunicului său, Ion Barbu. Încă din timpul liceului îl cunoaște pe viitorul critic literar Tudor Vianu, de care va fi legat prin una din cele mai lungi și frumoase prietenii literare. Debutul său artistic a fost declanșat de un pariu cu Tudor Vianu. Plecați într-o excursie la Giurgiu, Dan Barbilian îi promite lui Tudor Vianu că va scrie un caiet de poezii, argumentând că spiritul artistic se află în fiecare. Din acest „pariu”, Dan Barbilian își descoperă talentul și iubirea față de poezie.

Creația literară a lui Ion Barbu a cunoscut trei etape: etapa parnasiană, etapa baladică și etapa ermetică. Etapa parnasiană cuprinde versurile scurte și riguroase ca formă, care propun un univers tematic restrâns și care descriu peisaje mineralizate, forme ale geologicului și ale florei. La ședința Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru” elevele Mihaela Jura și Denisa Dosca au recitat poemul „Umanizare”, care scoate în evidență un conflict dramatic al ființei umane, între contemplare și trăire, iar ideea devine muzică a formei de zbor. Etapa baladică se caracterizează printr-o poezie epică, ce invocă o lume pitorească, de inspirație balcanică sau autohtonă. În această etapă se înscrie balada „Riga Crypto și Lapona Enigel”, o povestire stranie, de dragoste, cu aspect de cântec medieval. Elevii clasei a XI-a au dramatizat-o și au pus-o în scenă. Adrian Babii și Ion Gaidarji erau nuntașii-naratori care au spus povestea celor doi: Riga Crypto, rol jucat de Corneliu Iarincovschi și plăpânda Lapona Enigel, interpretată cu mult drag de către Daria Stiopchin. Etapa ermetică se caracterizează prin originalitate și o viziune esențială plastică. Poetul s-a ridicat la un ermetism veritabil bazat pe simboluri în poemul „Oul dogmatic”. Acest poem ne inițiază în străvechiul mit al oului, în versuri concise și încântătoare. Recitalul susținut de liceenele Valeria Danilov, Marcela Plămădeală, Tinca Carei și Andreea Eftodiev a impresionat publicul și prin comentarea unor fragmente, imagini, expresii. Tot din perioada ermetică fac parte și poeziile „Timbru”, recitată de Adrian Plămădeală, „Munții”, recital susținut de Diana Cojocaru și „Ritmuri pentru nunțile noastre”, recitată de Veaceslav Varzari.
Ion Barbu este, fără îndoială, un poet sigur de pana sa, un autor de poezie adevărată, care a scris lucruri minunate în narativ și pitoresc. Împreună cu Cristina Serjant și Evelina Teleșcu am răsfoit „Confesiunile” lui Ion Barbu, care depășesc genul epic, abordând o memorialistică intimă, manifestată în limbaj figurat. Nu uită poetul nici de matematică și se declară apt atât în tainele poeziei, cât și în cele ale matematicii. Cu Ion Barbu, poezia românească devine o solemnitate de adorație, ca o supremă invocare a sositului la „Marea Curte a cerului și pământului”, spunea Marin Bucur.

Membrii Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru” au omagiat poezia și matematica lui Ion Barbu tocmai la 18 martie, atunci când s-au împlinit 120 de ani din ziua nașterii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *