Internațional

Iran: Occidentul promovează violența și îi învață pe iranieni să fabrice arme

Ministrul afacerilor externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a acuzat statele occidentale că promovează violenţa în Iran, învăţându-i pe manifestanţi să fabrice arme şi cocteiluri Molotov, informează vineri AFP și Agerpres.

”În contradicţie cu Carta ONU, un mic număr de guverne occidentale, ascunzându-se în spatele unor sloganuri pacifiste, încurajează violenţa şi îi învaţă (pe manifestanţi) să fabrice arme şi cocteiluri Molotov în Iran, prin intermediul reţelelor sociale şi mass-media”, a declarat Hossein Amirabdollahian.

Joi seara, ministrul iranian a avut o convorbire la telefon cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, iar declaraţiile sale au fost publicate de site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Iranului.

Astfel, potrivit ministrului, acţiunea acestor ţări occidentale ”a dus la uciderea unor poliţişti şi la insecuritate în Iran, şi chiar a pregătit terenul pentru acţiunea teroristă a (grupării) Stat Islamic”.

Cel puţin 13 persoane, printre care doi copii, au fost omorâte pe 26 octombrie într-un sanctuar şiit la Shiraz, în sudul Iranului, într-un atentat revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), relatează sursele citate.

Atacul de la Shiraz a avut loc în timp ce Iranul este, de aproape două luni, scena unui val de manifestaţii declanşate de moartea, pe 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini, o iraniană kurdă de 22 de ani decedată la trei zile după ce fusese arestată de poliţia moravurilor la Teheran.

Autorităţile iraniene au calificat această mişcare drept ”revolte alimentate de duşmanii” Iranului.

Comandantul-şef al Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami, a avertizat vineri ”duşmanii Iranului că ei nu vor mai cunoaşte pacea”, potrivit afirmaţiilor sale transmise de agenţia de presă Irna.

”Îi vom lipsi de ea (de pace). De mai multe zile, lor le este frică şi ne transmit mesaje prin care ne cer să nu-i lovim”, a susţinut generalul Salami.

Oficialul iranian a participat la o ceremonie în Marele Cimitir din Teheran în memoria lui Hassan Tehrani Moghaddam, supranumit ”părintele rachetelor” iraniene, ucis în noiembrie 2011 într-o explozie la o bază militară la vest de capitala Teheran.

”Crimele duşmanului nu vor rămâne fără răspuns şi sângele martirilor va fi răzbunat”, a declarat generalul iranian. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *