Actualitate

Irlanda vrea un referendum privind legalizarea avortului. Biserica le-a cerut oamenilor să se „gândească cu atenţie”

„Referendumul de abrogare a celui de-al optulea amendament va avea loc vineri, 25 mai. Oamenii îşi vor putea exprima decizia”, a scris pe Twitter Harris.

Primul ministrul al Irlandei, Leo Varadkar, a câştigat anul trecut conducerea partidului de centru-dreapta, Fine Gael, după ce a militat pentru căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi legi de legalizare a avortului, într-o ţară preponderent catolică.

Referendumul se va organiza la exact trei luni înainte de vizita lui Papa Francisc, care va reprezenta pentru Irlanda prima vizită în ţară a unui pontif de la venirea lui Ioan paul al II-lea în 1979.

Cel de-al optulea amendament din constituţia irlandeză recunoaşte dreptul egal la viaţă între nenăscut şi mamă. Astfel, avortul este ilegal, cu excepţia cazului în care există un risc real şi substanţial la viaţa mamei. Orice femeie care încalcă legea şi apelează la avort riscă 14 ani de închisoare.

Cu toate astea, femeile sunt libere să meargă în străinătate pentru avort, mii de oameni făcând acest lucru în fiecare an, în special în Anglia.

Amnesty International a salutat anunţul, numindu-l „o ocazie odată la o generaţie pentru Irlanda de a pune în aplicare legi care respectă drepturile omului pentru femei şi fete”.

Totuşi, liderii Bisericii irlandeze le-au cerut alegătorilor să se „gândească cu atenţie la aspectele implicate. Există pentru creştini, o mărturie foarte clară în Scripturi care spune că toată viaţa umană, (incluziv înainte de naşterea fizică) are o demnitate sacră în ochii lui Dumneze”, au subliniat aceştia.

Din 1983 au mai existat alte cinci referendumuri referitoare la acest subiect.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *